Erken Cumhuriyet döneminde Hollywood'un alımlanması: Kadınlar, gençler ve modernlik
Reception of Hollywood in the early republican period of Turkey: Women, youth and modernity
- Tez No: 340487
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Yıldız Kültürü, Hollywood, Erken Cumhuriyet Dönemi, Sinema Dergileri, Modernization, Star Culture, Hollywood, Early Turkish Republic, Movie Magazines
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu tez çalışmasında, sinema salonlarında yabancı filmlerin, özellikle de Hollywood filmlerinin hakim olduğu erken Cumhuriyet döneminde sinema kültürünün, seyirciler tarafından nasıl alımlandığı, modernleşme ve batılılaşma çabaları doğrultusunda büyük bir değişim içinde olan sosyal ve gündelik hayata nasıl sirayet ettiği araştırılmaktadır. Araştırmada, sinema dergileri, romanları, dergilere gönderilen okur mektupları ve seyircilerle yapılan derinlemesine mülakatlar incelenerek anlaşılmaya çalışılan dönemin sinema kültürünün, seyirciler arasında yarattığı batılı ve modern olma fantazilerinin dönüştürücü rollerine de değinilmiştir. Bu tezde, insanların gündemi takip edip aktif katılım gösterdiği, bir kamusal alan oluşturduğu ve batılılaşma arzularının yansıdığı bir mecra olarak dönemin sinema kültürü incelenerek, Türk modernleşmesini yalnızca ?yukarıdan aşağıya? ve tek yönlü bir süreç olarak ele alan yaklaşım sorunsallaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the early years of the Turkish Republic, when foreign films, and particularly Hollywood films, have been dominating the movie theatre screenings, with the aim of analysing the audience reception of film culture of the period. The primary interest in this study is examining the influence of film culture on social and daily life which have been under fundamental transformation due to the modernisation and westernisation policies. In this context, film magazines, novels, readers? letters to the magazines and in-depth audience interviews are examined for understanding the transformative power of the film culture of the period, as it shapes the fantasies of being western and modern. This study investigates the active participation of ordinary people in the film culture of the modernisation period, discusses how this active participation has generated a public space where the desire for modernization is reflected, and thus, it problematizes theories that approach the Turkish modernization as a top down process.