İşyerinde algılanan kişilerarası çatışmaların stres belirtileri ile ilişkisinde psikolojik sermaye ve çatışma yönetim tarzlarının biçimlendirici etkileri
Moderator effects of psychological capital and conflict management styles on the relationship between interpersonal conflict at work and stress symptoms
- Tez No: 340491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşyerinde algılanan kişilerarası çatışmalar, stresbelirtileri, psikolojik sermaye, çatışma yönetim tarzları, umut, uzlaşma, fiziksel stres belirtileri, uyma, psikolojik stres belirtileri, Interpersonal conflict at work, stress symptoms, psychologicalcapital, conflict management styles, hope, compromising style of conflictmanagement, physical stress symptoms, psychological stress symptoms
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, işyerinde algılanan kişilerarası çatışmaların stres belirtileri ile ilişkisinde psikolojik sermaye ve çatışma yönetim tarzlarının biçimlendirici etkilerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla çeşitli sektörlerde çalışan 200 kişiyle anket çalışması yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlar, psikolojik sermaye ve psikolojik sermaye alt boyutlarından umudun düşük olmasının ve çatışma yönetim tarzlarından uzlaşmanın az kullanılmasının işyerinde algılanan kişilerarası çatışmaların fiziksel stres belirtileri ile ilişkisinde, ilişkiyi arttırıcı yönde biçimlendirici etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Çatışma yönetim tarzlarından uymanın sık kullanılmasının ise işyerinde algılanan kişilerarası çatışmalarla fiziksel stres belirtileri ilişkisinde, ilişkiyi arttırıcı yönde biçimlendirdiği bulunmuştur. İşyerinde algılanan kişilerarası çatışmaların psikolojik stres belirtileri ile ilişkisinde ise psikolojik sermaye ve alt boyutları ile çatışma yönetim tarzlarından herhangi bir değişkenin biçimlendirici etkisi bulunamamıştır. İşyerinde algılanan kişilerarası çatışmaların stres belirtileriyle ilişkisinde, uzlaşma tarzının az kullanılmasının ilişkiyi arttırıcı yönde biçimlendirici etkisi olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, işyerlerinde uzlaşma ortamının sağlanması ve çalışanlara çatışma durumlarına yönelik olarak umut düzeyini geliştirmeye yönelik eğitimler verilmesinin önemini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, endüstri ve örgüt psikologlarına ve insan kaynakları yöneticilerine önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the moderator roles of psychological capital and conflict management styles on the relationship between interpersonal conflict at work and stress symptoms. For this aim, questionnaires were applied to 200 employees from different sectors. Results show that low levels of psychological capital, psychological capital component of hope and less frequent use of compromising style of conflict management strengthen the effects on the relationship between interpersonal conflict at work and physical stress symptoms. Frequent use of obliging style strengthens the relationship between interpersonal conflict at work and physical stress symptoms. There aren?t found any moderating effects of psychological capital, its components and/or conflict management styles on the relationship between interpersonal conflict at work and psychological stress symptoms. Also, less frequent use of compromising style strengthens the relationship between interpersonal conflict at work and stress symptoms. According to the results of this study, it is important to establish compromising relations with people in working environment and provide trainings for employees to develop hope in conflict situations. These results give considerable information to industrial and organizational psychologists and human resources professionals.