Continuous Present in Gertrude Stein's plays
Gertrude Stein'ın oyunlarında Sürekli Şimdiki Zaman
  1. Tez No: 340496
  2. Yazar: FERDİ ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA BULUTSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, American Culture and Literature, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Amerikan Edebiyatı, Amerikan Tiyatrosu, Alternatif, Stein, Gertrude, Peyzaj, Sürekli Şimdiki Zaman, Oyunlar, American Literature, American Theater, Alternative, Stein, Gertrude, Landscape, Continuous Present, Plays
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Gertrude Stein getirdiği yeni oyun anlayışıyla yirminci yüzyılın ikinci yarısında alternatif tiyatronun esin kaynağı oluşturun oyun yazarlarındandır. Oyunları birçok değişik disiplinden beslenen yönetmenler ve performans sanatçıları tarafından sahneye aktarılmıştır.“Sürekli şimdiki zaman”terimi Gertrude Stein'ın alışılagelmiş tiyatroda seyirci zamanı ile oyunun zamanı arasındaki farktan dolayı hissettiği“gerginliğe”bulduğu çözümdür. Alışılagelmiş tiyatroya karşı hissettiği bu rahatsızlık onun yeni bir oyun tanımı getirmesine yol açmıştır. İlk oyunlarını“olan şeylerin özü”olarak niteler, ikinci dönem oyunlarını“peyzaj”olarak nitelerken ancak son dönem oyunlarında“öykü”kullanmıştır. Kullandığı“yıkıcı”dil aracılığıyla Stein tiyatrodaki zaman uyuşmazlığına çözüm bulmuştur. Bu çalışmanın amacı Gertrude Stein?ın What Happened (Ne Oldu) (1913), Four Saints in Three Acts (Üç Perde de Dört Aziz) (1927) ve Doctor Faustus Lights the Lights (Işıkları Doktor Faustus Yakıyor)(1938) başlıklı oyunlarında“sürekli şimdiki zaman”kullanımını incelemektir.
Özet (Çeviri)
Gertrude Stein is a Modernist American playwright whose concept of theater inspired alternative theater in the second half of the Twentieth century. Her plays have been adapted mostly to stage by directors working multidisciplinary and performance artist. Her key term“continuous present”is a solution to the feeling of nervousness that she felt in conventional theater because of the time difference between the time of the audience and the time of the play. Her discontent with conventional theater led her to create a new concept of theater. She defined her first plays as“the essence of what happened”and her later plays as landscape; in her last plays she achieved to include narrative into her plays. With the aid of her subversive language in her plays, she achieved her aim to write in“present”. The aim of this dissertation is to analyze Gertrude Stein's use of“continuous present”in her plays entitled What Happened (1913), Four Saints in Three Acts (1927), and Doctor Faustus Lights the Lights (1938).