Gelişmekte olan ülkelerde özelleştirme uygulamalarının istihdam üzerine etkileri: Bangladeş, Nijerya, Arjantin ve Türkiye örnekleri
Effects of privatization practices on employment in developing countries and the cases of Bangladesh, Nigeria, Argentina and Turkey
- Tez No: 340497
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Özelleştirme, Gelişmekte Olan Ülkeler, İstihdam, Privatization, Developing Countries, Employment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 405
Özet
Özelleştirme ilk kez gelişmiş ülkelerde uygulanmıştır. Özelleştirme uygulamaları 1980'lerden itibaren bir yandan küreselleşmenin etkisi bir yandan da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası tarafından, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere de empoze edilmeye başlanmıştır. Böylece özelleştirme, dünyadaki ülkelerin hemen hemen hepsinde uygulanan evrensel bir uygulama haline gelmiştir.Esas olarak ekonomik amaçlı olan özelleştirme en önemli sonucunu sosyal alanda göstermiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde uygulanan özelleştirmelerin sosyal boyutları, gelişmiş ülkelerden daha ön plana çıkmıştır. Bu ülkelerdeki özelleştirmenin teorideki amaçları ile uygulamadaki yansımaları arasındaki fark çok daha hissedilir boyutlarda olmuştur. Özelleştirmeler sonucunda meydana gelen bireysel ve toplumsal sorunların yanında, iktisadi ve hukuki sorunlarla da karşılaşılmıştır.Bu çalışmada öncelikle, gelişmekte olan ülkelerde özelleştirme uygulamaları üzerinde durularak, gelişmekte olan ülkelerden Bangladeş, Nijerya, Arjantin ve Türkiye'de gerçekleştirilen özelleştirmelerin istihdam üzerindeki etkisi irdelenmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte örnek ülkelerin özelleştirme politikaları, özelleştirme yöntem ve prosedürleri ve özelleştirmenin olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik olarak uygulanan aktif ve pasif istihdam politikalarına da yer verilerek konunun bütünsel olarak incelenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Privatization was applied for the first time in developed countries. Since the 1980s, on the one hand the privatization process and the impact of globalization, on the other hand the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank, developing and least developed countries began to be imposed. Thus, privatization, almost all the countries in the world has become a universal application.The most important result of privatization, mainly for economic purposes indicated in the social field. Especially social dimensions of applied privatizations in developing countries, more than developed countries, have been come into prominence. The differences between the theoretical implications of privatization with the objectives of the application have been much more sensible size in these countries. As well as problems that occur as a result of privatizations, individual and social, economic and legal problems encountered. n this study, first of all, with an emphasis on privatization in developing countries, from developing countries of Bangladesh, Nigeria, Argentina and Turkeys' employment impact of the privatizations are examined. However, privatization policies, privatization methods and procedures of the sample countries, in order to reduce the negative effects of the active and allowed for passive employment policies were also studied of the subject as a whole.