Düzenleyici kurumların ekonomideki rolü ve Türkiye Elektrik piyasalarında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu örneği
The role of regulatory agencies in economy and a sample of Energy Market Regulatory Authority in Turkish Electricity Market
- Tez No: 340509
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Regülasyon, Ekonomi, Düzenleyici Kurum, Enerji PiyasasıDüzenleme Kurumu, Türkiye Elektrik Piyasaları, Regulation, Economy, Regulatory Authority, Energy Market Regulatory Authority, Turkish Electricity Market
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Elektrik piyasasının ülkelerin büyüme ve kalkınmasındaki rolü tartışılmazdır. Bununla beraber, elektrik enerjisi birçok sektöre girdi verme konumunda olması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte meskenlerde ve endüstri kesiminde elektrik enerjisine olan talebin sürekli artmasından dolayı toplumlar için vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. İstikrarlı ve güvenilir bir elektrik piyasası yapısının tesis edilmesi için 2001 sonrası on yıllık dönemde Türkiye?de enerji piyasalarında düzenleyici kurum oluşturulmuş ve çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma genel olarak elektrik piyasasındaki reform ve regülasyon süreci ile Türkiye?nin bu alandaki durumunu incelemeyi amaçlamıştır. Bunun için öncelikle ekonomik regülasyon, ekonomik regülasyonun nedenleri ve hedefleri açıklanmıştır. Daha sonra enerji piyasalarında düzenleme yöntemlerine ve gelişmiş ülkelerde düzenleyici kurumların uygulamalarına değinilmiştir. Düzenleyici kurumların Türkiye?de meydana geliş süreçleri açıklandıktan sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu?nun Türkiye Elektrik piyasaları üzerindeki ekonomik etkileri incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda on yıllık dönemde Türkiye elektrik piyasalarındaki reform sürecinde eksiklikler ve kısmi bir başarının bulunduğu, geçiş döneminin halen sürdüğü ve düzenleyici otoritenin yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The electricity market of the countries in the growth and development of the role of unquestionable. However, the electrical energy input in many sectors, export position and technology with the development of the households and industrial sector electricity demand is continuously increasing due to the communities is indispensable for has become a need. A stable and reliable electricity market structure to be established, in 2001 after a ten-year period, the Turkish energy markets regulatory institution created and various regulations were carried out. In this study the general electricity market reform and regulation process with Turkey in this area the status of the review aims. Therefore, primarily economic regulation concept and its causes and targets were expressed. Subsequently, to regulation methods in energy markets and practices of regulatory agencies in developed countries were mentioned. Regulatory authorities in Turkey, in which it occurred processes after the explanation of the Energy Market regulatory Authority of Turkey Electricity markets on the economic effects of the studied. Of the study as a result of the ten-year period, Turkey's electricity markets in the reform process, and lack of a partial success of the transition period are still continuing, and the regulatory authority is inadequate concluded.