Çok değişkenli kovaryans analizi ve 360 derece performans değerlendirmesi üzerine bir uygulama
Multivariate analysis of covariance and its application on 360-degree performance appraisal
  1. Tez No: 340508
  2. Yazar: HÜSEYİN BURGAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEYRAN ORHUNBİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, İşletme, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Değişkenli Kovaryans Analizi, Mancova, 360 Derece Performans Değerlendirmesi, Performans Değerlendirme Hataları, Multivariate Analysis of Covariance, Mancova, 360-Degree Performance Appraisal, Performance Appraisal Errors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada 360 derece performans sistemini uygulayan bir şirketin farklı kaynaklardan alınan performans değerlendirme sonuçları ile çalışanların demografik özellikleri arasındaki ilişki çok değişkenli kovaryans analizi (Mancova) kullanılarak incelenmiştir.Bilindiği gibi Mancova, varyans analizinin birden fazla bağımlı değişkeni aynı anda inceleyen çok değişkenli şeklidir. Ayrıca analize bağımlı değişkenlerle ilişkili bir ya da daha fazla sayıda ko-değişken eklenmektedir. Böylelikle çok değişkenli kovaryans analizi, ko-değişkenlerin etkisini bağımlı değişkenlerin üzerinden kaldırarak daha geçerli ve güvenilir sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır.Yapılan analizlerde yaş, eğitim seviyesi, ünvan, kıdem yılı ve branş, çalışanların demografik özellikleri olarak bağımsız değişkenleri oluşturmuşlardır. Gerçekleştirilen çok değişkenli analizler ile elde edilen sonuçlara göre sayılan bu demografik özelliklerden sadece ünvanın alınan performans puanları üzerinde bir etkisi olduğu görülmüştür. Ancak yapılan tek değişkenli analizler ünvan dışında etkili diğer bazı faktörlerin de olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between performance appraisal scores of a company which implements 360-degree performance appraisal and demographic characteristics of employees is analyzed by using multivariate analysis of covariance (Mancova). Mancova is a type of variance analysis which analyzes two or more dependent variables at the same time. Moreover, in Mancova analysis there is also at least one covariate related with dependent variables. By including these covariates, multivariate analysis of covariance make better predictions by removing effects of these covariates on dependent variables. Age, education level, job title, length of service, and branch are analyzed in the study as demographic characteristics. According to the results of multivariate tests, only job title is seemed as influential on performance scores received from different sources. Besides, some other relationships between demographic characteristics and received performance scores were found with the help of univariate analyses.