Vladimir Jabotinsky'nin Büyük İsrail düşüncesi ve İsrail dış politikası
Vladimir Jabotinsky's The Greater İsrael thought and İsrael's foreign policy
- Tez No: 340531
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN KELEŞOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Vladimir Jabotinsky, Revizyonist Siyonizm, Büyük İsrail, Demir Duvar, İsrail Dış Politikası, Vladimir Jabotinsky, Revisionist Zionism, the Greater Israel, the Iron Wall, Israel's Foreign Policy
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez çalışmasında Sağ-kanat Revizyonist Siyonizmin kurucusu Vladimir Jabotinsky?nin sosyo-politik düşüncelerinin günümüz İsrail dış politikasındaki yansımaları incelenmiştir. Onun“Yahudi sorunu”nun çözümü için önerdiği“Büyük İsrail”düşüncesi günümüz Ürdün ile Filistin topraklarını kapsamaktaydı. Tevrat'ın öğretilerinden yola çıkarak“vaat edilmiş”toprakların Yahudilere ait olduğunu savunan Jabotinsky,“Büyük İsrail”düşünü gerçekleştirmek için temel beş ilkenin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyordu:“demir duvar”ya da siyasal ve askeri güç; Büyük Güç devletleri ile ittifak; Yahudi göçü ve yerleşimciliği; Yahudilerin çoğunluğu; Araplar ile uzlaşmamak. Bu beş ilke birbirinden ayrı olarak düşünülemez ve birbirini tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Birisinin uygulanması ikincisinin de uygulanmasını harekete getirecektir. Hepsi bir arada uygulandığında Jabotinsky?nin sözüyle, ?hiçbir Arap etkisi kıramayacak ?demir duvar? meydana gelecektir. Tezin amacı elde edilen kaynakları iyi bir şekilde kullanarak İsrail Devleti?nin kurulduğundan bu yana izlemekte olduğu dış politikayı ve bu politikaya Vladimir Jabotinsky?nin miras olarak bıraktığı siyasal düşüncelerinin katkısını ve Filistin-İsrail barış süreçlerinin başarısızlıkla sonuçlanma nedenlerini analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, research has been done on the reflections of the socio-political thoughts of the founder of the right-wing Revisionist Zionism Vladimir Jabotinsky in the present-day Israel?s foreign politics. The solution that he suggests for the ?Jewish problem? named ?the Greater Israel? includes the Jordan and Palestine territory. Guided by Torah, Jabotinsky, who defends the opinion that ?promised land? belong to the Jews, states that, in order to realize idea called ?Great Israel?, five principles need to be met: ?the Iron Wall? in other words political and military power; alliance with the Great Powers; Jewish migration and settlement; Jewish majority; disaccord with Arabs. All these five principles tightly bound one to each other and cannot be dissociated, they complete each other. Completion of one of principles leads to beginning of the other. According to Jabotinsky, if all the principles will be completed at once ?the Iron Wall that cannot be destroyed by any Arabic effect will rise?. The aim of this thesis is to examine and analyze Israel's foreign policy since its foundation till nowadays using obtained data; how much Vladimir Jabotinsky?s ideas affected Israel foreign policy; and reasons of fails in Palestine-Israeli peace process.