Çok kişili oyunlar ve bir uygulama
Multi-person game theory and an application
  1. Tez No: 340537
  2. Yazar: YAKUP ÇELİKBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, oyun teorisi, çok kişili, çok kişili oyun teorisi, firma, oyuncu, koalisyon, Shapley, Shapley değerleri, shapley vektörü, kukla oyuncu, Game, game theory, multi-person, multi-person game theory, firm, player, coalition, Shapley, Shapley value, Shapley vektor, dummy player
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
?Çok Kişili Oyun Teorisi ve Bir Uygulama? adlı bu tez çalışmasında, iki ve çok kişili oyun teorisi incelenmiş ve bir adet çok kişili oyun problemi farklı koalisyon durumlarıyla değerlendirilmiştir. Tezin amacı; ikiden fazla oyuncusu olan piyasalarda oyuncuların farklı koalisyon durumlarında elde ettikleri kazanç farklılıklarının incelenmesidir. Bu amaçla; ilk olarak iki kişili oyun teorisi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Sonrasında bu temel de kullanılarak çok kişili oyun teorisi araştırılmıştır. Uygulama kısmında dört firmadan oluşan bir oyun modeli kurulmuş ve bu modelin farklı koalisyon durumlarında firmalara getirileri incelenmiştir. Elde edilen değerler kullanılarak dört firmanın da Shapley değerleri oluşturulmuştur. Büyük firmaların ve koalisyonların, küçük firmalar üzerinde etkisinin daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis called ?Multi-Person Game Theory and an Application?, two-person and multi-person game theories are examined and a multi-person game problem is evaluated with different coalitions. The aim of the thesis is to examine the profit dissimilarities of the players which is got from the different coalitions in the sectors which have more than two players. With this aim, first of all, two-person game theory is examined particularly and then multi-person game theory is researched with using this basis. In the application part, a game model which includes four firms is set up and the firms? profits are analyzed in different coalitions of this model. With using this profit values, four firms? Shapley values are generated. The results show that bigger firms and coalitions have more impact on smaller firms.