Yenidoğan yoğun bakım Ünitesine yatırılarak izlenen doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerin retrospektif olarak incelenmeleri
Retrospective investigation of neonates with congenital cardiac disease whom hospitalised in neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 340619
  2. Yazar: SELMAN ZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER YAPICIOĞLU YILDIZDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Doğuştan kalp hastalığı, yenidoğan, Congenital cardiac disease, newborn
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi?ne yatırılarak izlenen doğuştan kalp hastalıklarının retrospektif olarak taranmasıydı. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada Ocak 2007-Aralık 2011 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi?ne yatırılarak izlenen 217 doğuştan kalp hastalığı olan bebek incelendi. İnteratriyal septumda 4 mm?den küçük açıklıklar olan ve ilk üç günde saptanan ve 1 aylık izlemde kapanan ince patent duktus arteriyozus olguları çalışmaya dahil edilmedi. Ünitemizde bebeklerde kalpte normal olmadığı düşünülen üfürüm, kardiyak kökenli olduğu düşünülen santral siyanoz, akciğer hastalığı ile açıklanamayan solunum sıkıntısı varsa, bebek diyabetik anne bebeği ise, sendromik görünümü varsa ve intrauterin fötal kardiyak anomalisi tespit edilmişse kardiyoloji konsultasyonu istendi ve pediyatrik kardiyolog tarafından değerlendirildi. Bulgular: Beş yılda yenidoğan servisine yatırılan 3287 hasta içinde doğuştan kalp hastalığı tanısı alanların sıklığı % 6,6 olarak bulundu. Hastaların 59?u (% 27,2) prematür, 158?i (% 72,8) matürdü. Bebeklerin 68?inin (% 31,4) anne babası akrabaydı. Olguların yatış nedenlerinde en büyük grubu, tanı alarak hastanemize yönlendirilen (% 42,3) ve intrauterin tanı alan bebekler (% 27,6) oluşturuyordu. % 56,6 bebeğin antenatal dönemde tanımlanabilen bir risk faktörü vardı. Bebeklerden 60?ına (%27,6) hastanemizde fötal ekokardiyografi yapılmıştı. Çocuk Kardiyoloji konsültasyonu en sık (% 54,3) siyanoz nedeni ile istenmişti. Hastaların 76?sında (% 35,1) asiyanotik doğuştan kalp hastalığı, 133?ünde (% 61,3) ise siyanotik doğuştan kalp hastalığı vardı. Siyanotik hastalarda görülen en sık defekt pulmoner atrezi, asiyanotik hastalarda ise ventriküler septal defekt idi. Hastaların 18?inde (% 8,3) konjenital kalp hastalığına doğuştan yapısal anomali eşlik ediyordu. Hastaların 12?sine (% 5,5) bir sendrom eşlik ediyordu. Hastalar, ünitemizde ortalama 17,34±19,27 gün izlendiler. Tüm hastaların % 30,8?i (67/217), opere olanların % 44,2?si (31/70) yenidoğan yoğunbakım ünitesinde iken eksitus oldu. Eksitus oranı siyanotik hastalarda daha fazla idi (%38?e karşı %20, p=0,001). Sonuç: Bu çalışmada, hastanemizde Perinatoloji, Neonatoloji, Çocuk Kardiyolojisi ve Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalları olması nedeni ile kompleks kardiyak hastaların ünitemize refere edildiği ve siyanotik doğuştan kalp hastalıklarında mortalitenin daha yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to investigate the neonates with congenital cardiac disease in Çukurova University Balcalı Hospital Neonatal Intensive Care Unit. Material and Method: In this study 217 neonates with congenital cardiac disease hospitalised in Neonatal Intensive Care Unit between January 2007 and December 2011 were evaluated. The neonates with defects smaller than 4mm at the interatrial septum and thin patent ductus arteriosus which spontaneously closed in the first month of life were not included in this study. In our unit, in the cases of abnormal murmurs, central cyanosis, respiratory distress not caused by pulmonary disease, infants of diabetic mothers, syndromic appearence and intrauterine fetal cardiac anomalies, echocardiography was performed by pediatric cardiologists. Results: The frequency of the congenital cardiac disease was 6,6% (217/3287) in neonates hospitalised in the last five years. 59 (27,2%) of the patients were premature babies, 158 (72,8%) were term babies. 68 (31,4%) of the patients have consanguineous parents. The main hospitalization reason was outpatient diagnosis (42,3%) and intrauterine diagnosis (27,6%). 56,6% of the patients had a determinable risk factor in antenatal period. Fetal echocardiography was performed in 60 (27,6%) of the neonates. Pediatric cardiological examination was mainly requested for cyanosis (54,3%). 76 patients (35,1%) had acyanotic congenital cardiac disease, 133 patients (61,3%) had cyanotic congenital cardiac disease. The most common defects in cyanotic patients was pulmonary atresia and ventricular septal defect in acyanotic patients. In 18 patients (8,3%) congenital structural anomalies was accompanied and in 12 patients (5,5%) a sydrome. The mean duration of patients in the unit was 17.34 ± 19.27 days. 30,8% (67/217) of all patients and 44,2% (31/70) of the operated ones expired in the NICU. Exitus rate was higher in cyanotic patients (38% vs 20%, p=0,001). Conclusion: Our results show that complex cardiac patients are referred to our unit, probably for we have Perinatology, Pediatric Cardiology, Pediatric Cardiovascular Surgery and Neonatology Departments in our hospital and cyanotic patients had a higher mortality rate.