İntravenöz anesteziklerin ratlarda manyetik rezonans spektroskopi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Intravenous anesthetics comparison of the effects of rats to magnetic resonance spectroscopy
- Tez No: 340625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUKADDER ŞANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Manyetik Rezonans Spektroskopi, Sedasyon, Midazolam, Ketamin, Tiyopental sodyum, İzofuloran, Magnetic Resonance Spectroscopy, Sedation, Midazolam, Ketamine, Thiopental Sodium, İsoflurane
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Günümüzde noninvazif tanı metodları giderek artmaktadır. Nonivazif tanı metodlarından biri olan manyetik rezonans spektroskopi çekimi esnasında sonucun doğru olması için hastanın hareketsiz durması esastır. Fakat bazı psikiyatrik hastalıklarda ve çocuklarda bunu sağlamak için genel anesteziye ihtiyaç duyulur. Bu amaçla sıklıkla intravenöz anesteziklerden; propofol, tiyopental, midazolam, ketamin tek başlarına ya da kombinasyonlar şeklinde tercih edilir. Bütün anesteziklerde olduğu gibi intravenöz anestezik ajanlar da beyin metabolizmasını değişen derecelerde etkilemektedir. Bizim amacımız ideal bir manyetik rezonans spektroskopi çekiminde hastanın hareketsiz olmasını sağlayacak ve aynı zamanda beyin metabolizmasını en az ya da hiç etkilemeyecek bir genel anestezik ajanı belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; İnönü Üniversitesi deney hayvanları etik kuruldan onay alındıktan sonra Wistar Albino grubu 35 erkek rat kullanıldı. Manyetik rezonans spektroskopi çekimi esnasında beyindeki metabolik değişimleri saptayabilmek için ratlar rastgele beş gruba (yedişerli) ayrıldı. Gruplar; grup M (midazolam 50 mg/kg-1,n=7), grup K (ketamin 40 mg/kg-1, n=7), grup T (tiyopental sodyum 40 mg/kg-1, n=7), grup P (propofol 26 mg/kg-1, n=7), ve grup S intraperitoneal izotonik ile %1 izofluran maske anestezisi olmak üzere belirlendi. Anestezik ilaçlar ve izotonik intraperitoneal olarak 3,5 mL volüm halinde verildi. İntraperitoneal propofol uygulanması sonrası sedasyon sağlanamaması ile grup P çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Manyetik rezonans spektroskopide ölçülen beyin metabolitleri (N-asetil aspartat, kolin ve kreatin seviyeleri) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmamıştır. Her bir gruptaki ratlar arasında da, kolin/kreatin, N-asetil aspartat/kolin ve kolin/ N-asetil aspartat oranları açısından fark olmadığı gösterilmiştir. Sonuç: Sedasyon amacıyla, tek doz midazolam, ketamin ve tiyopental verilmesinin manyetik rezonans spektroskopi sonuçlarını etkilemediği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Currently, there has been increase in the non invasive diagnostic methods. It is essential that patient should be stand still during shooting magnetic resonans spectrosopi which is one of the non invasive dignostic methods to obtain accurate imaging results. But, in some psychiatric disorders and in children, it is required general anesthesia to provide patients stand still. Therefore; propofol, thiopental, midazolam, and ketamine which are the intravenous anesthetic agents are preferred either alone or in combination. As all general anesthetic agents, intravenous anesthetic agents effect the metabolism of the brain in various degrees. We aimed to determine a general anesthetic agent which provides patients to stand still for ideal shooting magnetic resonans spectrosopi and at the same time it should effect the metabolism of brain minimally or nothing. Material and Method: In this study, twenty-eight Wistar Albino male rats were used after experimental protocols were approved by the Inönü University Animal subject Committees. These animals were randomly divided into four groups (each groups were including seven animals) for determine the metabolic changing in brain during shooting Magnetic Resonans Spectrosopi. Groups that group M (Midazolam 50 mg/kg-1, n=7), group K (Ketamine 40 mg/kg-1, n=7), group T (Thiopental sodium 40 mg/kg-1, n=7), group P (propofol 26 mg/kg-1, n=7) and group S; Isotonic and %1 isoflurane mask anesthesia were determined. Anesthetic agent and isotonic were applied intraperitoneally in the volume of 3,5 mL. Results: There was no statistical differences between groups in terms of brain metabolites (levels of N-acetyl aspartate, choline and keratin) which were measured by magnetic resonans spectrosopi. It has been displayed no differences in the ratio of choline / keratin, of N-acetyl aspartate / choline, and of choline / N-acetyl aspartate between rats in the each group. Conclusion: We consluded that single dose of midazolam, ketamine, or thiopental does not affect the results of the magnetic resonans spectrosopi.