UW(Universıty of Wisconsin) ve HTK(histidin-triptofan-ketoglutarat) prezervasyon solusyonları üzerine Silybum marianum'un etkileri
- Tez No: 340698
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN BÜLBÜLOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Silybum Marianum, HTK, Silybum Marianum, HTK
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tüm organ nakli programlarında olduğu gibi karaciğer naklinde de ister canlı, isterse kadavra kaynaklı olsun elde edilen organın korunması, uzun süre saklanması ve bu esnada hepatositlerde iskemi-reperfüzyon hasarını minimale indirmek için Histidine-Triptofan-Ketoglutarate (HTK) ve University. of. Wisconsin(UW) gibi birçok koruma solüsyonu tanımlanmıştır Yapacak olduğumuz çalışmada hepatoprotektif,antioksidan,kologog,antidepresan ve daha birçok yararlı etkileri olan silybum marianum(Meryem ana dikeni) `un prezervasyon solusyonları üzerine olan etkilerini incelendik. Çalışmada, ortalama ağırlıkları 300?350 gram ağırlığında, 32 adet Wistar albino ırkı, erişkin erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar, optimum laboratuvar koşullarında, (22±2°C oda sıcaklığı,12 saatlik aydınlık / karanlık periyodu) polikarbon kafeslerde tutulup, standart kuru peletler halindeki sıçan yemi (Purina®) ile beslendi.Ratlar her biri 8 tane hayvan içeren 4 gruba ayrıldı.Grup 1:UWgrubu,Grup 2:UW+Silymarin grubu Grup 3:HTK grubu,Grup 4:HTK+Silymarin grubu olarak belirlendi. 2. ve 4. gruplardaki ratlar hepatektomi öncesi,1 hafta boyunca orogastrik tüp ile 200 mg/kg Silybum marianum(silymarin)( Sigma Chemical Co. St. Louis, MO, USA), ile beslendi. Operasyon öncesi hayvanların anestezisi için, 50 mg/kg ketamin hidroklorür (Ketalar® Eczacıbaşı Warner-Lambert ilaç sanayi, Levent, İstanbul) ve 10 mg/kg xylazine hidroklorit (Rompon® Bayer, Şişli, İstanbul) aseptik şartlarda intraperitoneal olarak verildi. 6 saat açlık sonrası,anestezi alan ratların, insizyon sahası traşlanarak. Povidon iyot ile cilt antisepsisi sağlandıktan sonra orta hat insizyonu tercih edilerek, laparatomi yapıldı, ince barsaklar karın dışına alınıp, portal pedikül tanımlandı.Abdominal aorta trunkus çölyakusun üstü ve SMA altından bağlanıp,VCİ?da hepatik ven dallarının öncesinden bağlanarak,karaciğerin arteryel ve venöz dolaşımı kesildi.Daha sonra karaciğer perfüzyonu amacı ile portal ven kanülize edilerek Grup 1 ve 2, +4°C?deki UW solusyonu ile,grup 3 ve 4 ise +4°C?deki HTK solüsyonu ile hepatik venden berrak sıvı gelene kadar yıkandı, ardından hepatektomi yapıldı. Hepatektomi sonrası ratlar yüksek doz anesteziklerle sakrifiye edildi. Hepatektomi yapıldıktan sonra karaciğer dokuları, içinde yıkandığı prezervasyon solusyonu(UW ve HTK) bulunan torbalara konulup, torbalar içi buz dolu saklama kaplarına yerleştirildi. Perfüze edilen karaciğerlerden,biyokimyasal inceleme için 0, 6 ve 12. saatlerde karaciğer biopsileri ve karaciğer dokusunun içinde saklandığı solüsyonlardan biyokimya tüpüne sıvı örnekleri, histopatolojik inceleme için 0, 6 ve 12. saatlerde karaciğer biyopsileri ve elektron mikroskobik değerlendirme için 6.saatte karaciğer biopsileri alındı. Bu bilgiler ışığında Biyokimyasal,immunohistokimyasal(histopatolojik),elektron mikroskobik incelemeler sonucunda HTK ve UW solusyonlarına silymarin eklenmesi ile hücresel hasarın azaldığı ve incelenen gruplar arasında en etkin grubun HTK+Silymarin grubu olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
İn all organ transplant programs ,as well as liver transplantation, either live or cadaveric organ preservation,described the preservation solutions such as Histidine-Tryptophan-Ketoglutarate (HTK) and University. of. Wisconsin (UW),ıt?s used for the long term storage and decreased the meantime hepatocytes ischemia-reperfusion injury. İn this study, which will be hepatoprotective, antioxidant, cologog, antidepressants and many more beneficial effects of Silybum marianum (Virgin Mary thistle) 's examined the effects of preservation solution. In this study, the average weight of 300-350 grams, 32 Wistar albino adult male rats were used. Animals optimal laboratory conditions (22 ± 2 ° C room temperature, 12-hour light / dark cycle) kept in polycarbonate cages and feeding standard dry rat chow pellets (Purina ®).Rats divided into 4 groups, each containing 8 animal. Group 1: UW group, Group 2: UW + Silymarin group, Group 3: HTK group, Group 4: HTK + silymarin group, respectively. 2 and 4 Rats in groups before partial hepatectomy,fed by orogastric tube, for 1 week with 200 mg / kg of Silybum marianum (silymarin) (Sigma Chemical Co. St.Louis, MO, USA). Anesthetize the animals before the operation, 50 mg / kg ketamine hydrochloride (Ketalar ® Eczacıbaşı Warner-Lambert pharmaceutical industry, Levent, Istanbul) and 10 mg / kg xylazine hydrochloride (Bayer ® Rompo, Şişli, Istanbul) was administered intraperitoneally under aseptic conditions. 6 hours after a fasting period, the rats were anesthetized,trimming the incision area. After obtaining skin antisepsis with povidone-iodine midline incision is preferred laparotomy was performed, and small intestines taken out of the abdomen,after that define the portal pedicle.Abdominal aorta looping the top of the trunkus celiacus and bottom of the SMA, VCİ looping before connecting the branches of the hepatic vein, close down the hepatic arterial and venous circulation.Cannulisating of portal vein for the liver perfusion .After that group 1 and 2 with UW solution at +4 ° C,groups 3 and 4 with HTK solution at +4 ° C washed to the hepatic vein,until coming to the clear liquid, and then hepatectomy was performed.Rats were sacrificed with high dose anesthetics after hepatectomy. After hepatectomy liver tissues, bathed in the preservation solution (UW and HTK) placed and the bags, bags full of ice placed in storage containers. İn perfused liver, giving the liver biopsies and solutions in 0,6 and 12.hours for biochemical examination,giving the liver biopsies in 0,6 and 12.hours for Histopathological examination,and giving in 6.hours, liver biopsies for electron microscopic examination İn light of this biochemical and immunohistochemical (histopathological), electron microscopic studies;cellular damage decreased as a result of addition silymarin of HTK and UW solutions, and in all groups HTK + Silymarin group was found to be the most active group.