Kalp hastalarında saptanan bağırsak parazitleri
Intestinal parasitosis detected in cardiac patients
- Tez No: 340716
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE BİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Bağırsak parazitleri, kalp hastaları, Intestine parasite, cardiac disease
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Aktaş E. Kalp hastalarında saptanan bağırsak parazitleri. YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2013. Bağırsak parazit enfeksiyonları hala dünya çapında önemli sağlık problemleri arasındadır.Bu çalışma ile kalp hastalarında bağırsak parazitlerinin yayılışının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 08.06.2012 - 13.07.2012 tarihleri arasında Van ilindeki Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyolojisi servisinde yatan 125 kişiden alınan dışkı örnekleri önce makroskobik olarak muayene edilmiş ve daha sonra dışkı inceleme yöntemlerinden Nativ-Lugol, yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırmada, 69 erkeğin 17?sinde (%24.63), 56 kadının 13?unda (%23.21) olmak üzere toplamda 125 hastanın 30?ünde (%24) parazite rastlanmıştır. Bu hastaların 16?sinde (%12.8) Entamoeba coli, 2?inde (%1.6) Giardia intestinalis, 6?sinde (%4.8) Blastocystis hominis, 1?inde (%0.8) Chilomastix mesnili, 2'sinde (1.6) Taenia saginata, 1'inde (0.8) Iodamoeba bustchlii ,1'inde Ascaris lumbricoides,1'inde(0.8) Giardia intestinalis+Hymenolepis nana olmak üzere 8 farklı parazit tespit edilmiştir. Kalp rahatsızlıkları parazitler ile birlikte düşünüldüğünde daha ciddi problemlerin ortaya çıkabileceği göz ardı edilmemeli ve tespit edilen parazitlerin tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aktaş E.The Intestinal Parasitosis Detected in Cardiac Patients. The University of Yüzüncü Yıl, Institute of Medical Sciences, Postgraduate Thesis, Van, 2013.Intestine parasite infections are still among big problems all over the world. This study is aimed to define the pervasion of intestine parasites in cardiac diseases. In this study firstly,excrato samples that were taken from 125 patients in cardiolgy department, Van Yüksek İhtisas Hospital between the dates 08.06.2012 and 13.07.2012 were examined macroscopically and then tested with Nativ-Lugol method. The parasites were encountered in 17 (%24.63) of 69 males and in 13 (%23.21) of 56 females, totally in 30 (%24) of 125 cardiac patients. Eight different sorts of parasites were detected in the study being 2 Giardia intestinalis (%1.6), 6 Blastocystis hominis (%4.8), 1 Chilomastix mesnili (%0.8), 2 Taenia saginata (%1.6), 1 Iodamoeba bustchlii (0.8), 1 Ascaris lumbricoides (0.8), Giardia intestinalis+Hymenolepis nana 1(0.8) . Taken into consideration together with parasites, cardiac diseases should not be ignored as there may accure serious problems, so parasites that are located ,must be inspected.