Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji polikliniğine başvuran yenidoğan hastalarında kardiyak muayene ve ekokardiyografi ile saptanan konjenital kalp hastalığı sıklığı
Frequency of congenital heart disease detected by cardiac examination and echocardiography in newborn patients admitted to the pediatric cardiology outpatient clinic of Umraniye education and Research Hospital
- Tez No: 816486
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY SARITAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, yenidoğan, ekokardiyografi, Congenital heart disease, newborn, echocardiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Doğumsal kalp hastalıkları yenidoğanda görülen en sık doğumsal anomalilerdir. Ekokardiyografi ile erken dönemde tanı konması hastaların yaşam süresi, tedavisi ve maliyeti açısından oldukça önemlidir. Doğumsal kalp hastalıklarının büyük bir çoğunluğunun nedeni bilinmemekle birlikte, yalnızca %15 kadarına etken bulunabilmektedir. Bunların çoğunun da multifaktöryel olduğu görülmüştür. Doğum haftası, doğum haftasına göre doğum ağırlığı, yenidoğan yoğun bakımda yatış öyküsü, annede gestasyonel diyabet varlığı, enfeksiyon varlığı gibi birçok faktör doğumsal kalp hastalığı sıklığında önemlidir. Bu çalışmada çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran yenidoğan hastalarının başvuru şikayetlerini, ekokardiyografi endikasyonlarını, varsa doğumsal kalp hastalıkları sıklığını ve tiplerinin dağılımını, doğumsal kalp hastalıklarının etyolojisine yönelik risk faktörlerini, nedenlerine yönelik çözümleyici çalışmalar yapmayı amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine 01.12.2021- 01.06.2022 tarihleri arasında başvuran yenidoğan hastalar dahil edildi. Polikliniğe başvuran 987 yenidoğan hastanın hastane kayıtları geriye dönük olarak incelendi. 112 hasta yetersiz dosya verileri nedeni ile çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya 875 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların ekokardiyografi sonuçları incelendiğinde 875 hastada doğumsal kalp hastalığı %16,1 olarak görülmüştür. Düşük doğum ağırlığı, doğum haftasına göre düşük veya yüksek doğum ağırlığı, yenidoğan yoğun bakımda yatış öyküsü, annede gestasyonel diyabet varlığının doğumsal kalp hastalığı sıklığını arttırdığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Congenital heart diseases are the most common congenital anomalies seen in newborns. Early diagnosis by echocardiography is very important in terms of life expectancy, treatment and cost. Although the cause of the majority of congenital heart diseases is unknown, only about %15 of them can be diagnosed. Most of these have been found to be multifactorial. Many factors such as birth week, birth weight according to birth week, history of hospitalization in neonatal intensive care unit, presence of gestational diabetes in the mother and presence of infection are important in the frequency of congenital heart disease. In this study, we aimed to determine the complaints of newborn patients admitted to the pediatric cardiology outpatient clinic, the indications for echocardiography, the frequency and distribution of congenital heart diseases, if any, the risk factors for the etiology of congenital heart diseases, and to conduct analytical studies for their causes. Newborn patients admitted to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital between 01.12.2021 and 01.06.2022 were included in this study. Hospital records of 987 neonatal patients admitted to the outpatient clinic were retrospectively analyzed. 112 patients were excluded from the study due to insufficient file data. 875 patients were included in the study. When the echocardiography results of the patients included in the study were analyzed, congenital heart disease was found to be %16.1 in 875 patients. It was shown that low birth weight, low or high birth weight for gestational age, history of hospitalization in neonatal intensive care unit, presence of gestational diabetes in the mother increased the frequency of congenital heart disease.