Geriatrik osteoporoz hastalarında oksidatif stres ve idrar deoksipiridinolin seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress parameters and urinary deoxypyridinoline levels in geriatric patients with osteoporosis
  1. Tez No: 340792
  2. Yazar: MEHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY ULAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik mineral yoğunluğu, osteoporoz, total antioksidan seviye, total oksidan seviye, oksidatif stres indeksi, deoksipiridinolin, Bone mineral density, osteoporosis, total antioksidant status, total oxidant status, oxidative stress index, deoxypyridinoline
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Biz bu çalışmada geriatrik osteoporoz hastalarında oksidatif stres parametreleri ile idrarda deoksipiridinolin düzeylerini araştırmayı amaçladık. Material ve metod: Bu kesitsel çalışmaya 65 yaş üstü 80 geriatrik hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı; Grup 1 (n=40) osteoporozu olan hastalardan ve Grup 2 (n=40) osteoporozu olmayan hastalardan oluşturuldu. Bu hastalardan DEXA ile kemik yoğunluğu ölçümü yapıldı, Venöz kan örneklerinden oksidatif stres parametreleri ve 24 saat idrar örneğinden deoksipiridinolin bakıldı. Bulgular: Gruplar arası yaş ve cinsiyet açısından istatiksel olarak bir farklılık görülmedi (p>0,05). Grup 2 ile karşılaştırıldığında Grup 1 hastalarında total antioksidan status ve oksidatif stres indeksi değerleri istatiksel olarak anlamlı bulunmaz iken (p > 0,05), total oksidan status ve idrar deoksipiridinolin düzeyleri anlamlı yüksek bulundu (p < 0,01). Pearson korelasyon analizinde idrar deoksipiridinolin ve oksidatif stres indeksi düzeylerinin bakılan hiçbir parametre ile ilişkisi olmadığı görüldü (hepsi için p >0,05). ROC-curve analizinde idrar deoksipiridinolin düzeylerinin 30.80 üzerindeki değerleri osteoporoz hastalarını tespit etmede %67 sensitivite ve %68 spesifite ile gösterdiği görüldü (eğri altındaki alan = 0,734; %95 güvenlik aralığı: 0,624-0,844). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamız oksidatif stresin osteoporoz hastalığının patogenezinde rol oynayabileceğini, ayrıca deoksipiridinolin düzeylerinin de bu hastalıkta tarama testi olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to evaluate the oxidative stres parameters and urinary deoxypyridinoline levels in geriatric patients with osteoporosis. Methods: Eighty geriatric patients over 65 years were recruited for this cross-sectional study.Patients were divided into two groups: Group 1 (n=40) consisted of patiens with osteoporosis, and Group 2 (n=40) consisted of patients without oseteoporosis. Bone mineral density measurement were performed to all patients using the DEXA. Oxidative stres parameters were analyzed in blood samples, and deoxypyridinoline levels were analyzed in 24 hour urinary samples of all study subjects. Results: There were no statistically differences in age and gender among the groups (both p > 0.05). Compared to Group 2, Group 1 total antioxidant status and oxidative stress index levels were not statistically different (both p>0.05), whereas total oxidant status and 24 hour urinary deoxypyridinoline levels were significantly increased (both p0.05). ROC-curve analysis revealed that urinary deoxypyridinoline levels were predicted the osteoporosis with a 67% sensivity and 68% specifity over the level of 30.80 (area under the curve = 0,734; %95 confidence interval: 0,624-0,844). Conclusions: Our study demonstrated that, oxidative stres would play a role in the pathogenesis of osteoporosis; morever urinary deoxypyridinoline levels may be a screening test for osteoporosis.