Akne Hastalarında Omentin Seviyesinin İncelenmesi
Investigation of Omentin Levels in Acne Patients
- Tez No: 340814
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT OĞUZ YAYKAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Genetik, Biochemistry, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Akne, Omentin, polimorfizm, ELISA, Acne Diseases, Omentin, Polymorphism, ELISA
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Akne yaygın olarak ergenlik çağındakileri ve gençleri etkileyen kronik bir inflamasyon hastalıktır. Çok faktörlü bir hastalık olan aknenin sebepleri arasında diyet, harici etkenler, Propionibacterium acnes ve genetik etkenler gösterilmektedir. Son zamanlarda genetik etki üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.Yeni keşfedilen omentin, insülin duyarlılığını arttıran ve ağırlıklı olarak viseral yağ dokusundan salgılanan bir adipokindir. Omentin proteini, insanlarda akciğer, ince barsak, kalp ve adipoz dokuda ifade edilir. Omentin geni, 8 ekzon ve 7 intron bölgesinden meydana gelir ve 1. kromozomda yer alır. Bugüne kadar yapılmış çalışmalarda, omentin geniyle alakalı literatürde sadece bir tane SNP (single nükleotide polimorphsim, tek nükleotidlik farklılık) rapor edilmiştir.Akne tanısı için uygulanabilir bir biyomarker (biyokimyasal veya genetik) arayışı üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmada akne hastalarında omentin seviyesi hem protein hem de genetik seviyede incelendi ve bu veriler arasında korelasyonun olup olmadığı araştırıldı. Elde edilen verilere göre, akne hastaları ve kontrol grubu arasında omentin serum seviyesinde anlamlı bir fark saptanmadı. Aynı şekilde akne hastaları ve kontrol grubu arasında Val109Asp polimorfizmi için istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamadı (p>0.05).Fakat Val/Val genotipine (mutant homozigot) sahip akne hasta sayısı kontrol grubuna göre yaklaşık 3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlara göre Val/Val genotipi akne hastalığının olmasına yatkınlık oluşturabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Acne is a common chronic inflammatory disease that affects adolescents and young people. Acne is a multifactorial disease, and a wide variety of pathogenic factors such as diet, external factors, propionibacterium acnes, and genetic factors are accepted as reasons of it. Recently, a number of researches have been done on genetic influence.Omentin a newly discovered adipokines secreted mainly by adipose tissue increases insulin sensitivity. In humans, omentin proteins is expressed in lung, small intestine, heart and adipose tissue. Omentin gene located at first chromosome, and has 8 exons and 7 introns. Up to date, there is just one SNP (single nükleotide polymorphsim) relating to omentin gene reported in literature.The studies for viable biomarker (biochemical or genetic) for acne diagnosis have been done. In this study, the level of omentin in patients with acne were examined at both protein end genetic levels, and whether the correlation between these data was investigated. According to the data obtained from experiments, the serum level of omentin were not significantly different between acne patients and control groups. Similarly the Val109Asp polymorphism for omentin were not significantly different between acne patients and control groups (p>0,05).However, it is found that the number of acne patients with Val/Val genotype (homozygous mutant) were approximately three times more than the control group. According to these results, it can be thought the Val/Val genotype can create predisposition to disease