Orta ve şiddetli akne vulgaris hastalarında kan omentin-1, chemerin, vaspin düzeylerinin ve insülin direncinin değerlendirilmesi
Evaluation of blood omentin-1, chemerin, vaspin levels and insulin resistance in severe acne vulgaris patients
- Tez No: 484657
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ORHAN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, insülin direnci, omentin, chemerin, vaspin, Acne vulgaris, insülin resistance, omentin, chemerin, vaspin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Akne vulgaris (AV) pilosebase ünitenin sık görülen kronik inflamatuar, multifaktöriyel bir hastalığıdır. Son yıllarda obezite ve obeziteye bağlı hastalıklarda artış ile birlikte adipoz dokunun da bazı immünolojik ve inflamatuar fonksiyonlara sahip olduğu anlaşılmıştır. Adipoz dokudan salınan bazı adipositokinlerin proinflamatuar özellikte olduğu ve insülin direncinde artışa yol açarak çok sayıda metabolik hastalığa neden olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda AV'li hastalarda insülin direncinin akne oluşumu üzerindeki etkisine ek olarak, artmış vücut kitle indeksi (VKİ) ve adipoz doku sitokinlerinin insülin direnci ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza isotretinoin tedavisi başlanması planlanan 40 AV'li hasta ve 40 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Katılımcıların VKİ, adipoz doku hormonlarından omentin-1, chemerin ve vaspin kan düzeyleri, glukoz, lipid profili ve HOMA-IR değerleri ölçülmüştür. Çalışmamızda hasta grubu ile kontrol grubu arasında omentin, chemerin, vaspin düzeyleri, lipid profili, VKİ, açlık kan şekeri ve HOMA-IR açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Akneli hasta grubunda incelenen korelasyonlarda VKİ ile sadece omentin arasında negatif korelasyon saptanmıştır. İnsülin direnci ile ilişkili parametre olan HOMA-IR ile bakılan adipositokinler (omentin, chemerin, vaspin) arasında önemli bir korelasyon bulunmamıştır. Total kolesterol/LDL kolesterol ile chemerin arasında pozitif korelasyon, vaspin arasında ise negatif korelasyon saptanmıştır. Ek olarak trigliserid düzeyi ile chemerin arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Bulgularımız akne etyopatogenezinde, incelenen adipositokinlerin rolü olmadığını düşündürmektedir. Literatürde farklı sonuçlar veren çalışmalar olup daha geniş serilerle yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris (AV) is a common chronic inflammatory, multifactorial disease of the pilosebaceous unit. With the increase in obesity and obesity related disease, it is understood that adipose tissue has many immunological and inflamatory functions in the recent years. It has been shown that some adipocytokines released by the adipose tissue are releated with inflamation and lead to many metabolic diseases by increasing insülin resistance. The aim of this study was to investigate the relationship of the adipose tissue cytokines and high body mass index (BMI) with insülin resistance, and the effect of insülin resistance on acne pathogenesis. 40 patients diagnosed as isotretinoin indicated acne vulgaris and 40 healthy volunteers were enrolled in our study. BMI, omentin-1, chemerin, vaspin blood levels of adipose tissue hormones, glucose, lipid profile, HOMA-IR values of participants were assessed. There was no statistical significance between the patient and the control groups concerning omentin, chemerin, vaspin blood levels, lipid profile, BMI, glucose and HOMA-IR in out study. When relationships between BMI and adipocytokines were evaluated, there was a negative correlation only between BMI and omentin. No significant correlation was found between analysed adipocytokines and HOMA-IR. There was a positive correlation between total cholesterol/LDL cholesterol and chemerin, and a negative correlation between vaspin. In addition, there was a positive correlation between triglyceride and chemerin levels. The conclusion of the study suggests that analysed adipocytokines do not play a role in the etiopathogenesis of acne. There are various studies with different results in the literatüre. New studies involving wider series are necessary.