Akne hastalarında vücut kompozisyonu
Body composition in acne patients
  1. Tez No: 433441
  2. Yazar: YOUSEF HOUSHYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, bel, kalça çevresi, yağ yüzdesi, deri kıvrım kalınlığı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Akne vulgaris ile vücut kompozisyon ilişkisini değerlendirme amaçlı araştırmamızda bel çevresi, kalça çevresi, B/K oranı yanı sıra bel/boy oranı, deri kıvrımları, VKİ, BİA ile vücut yağ oranı belirlenmesi ve hastaların somatotiplerin de belirlenmesi ve cins, yaş grupları ile akne şiddeti arasındaki ilişkisi değerlendirlmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran hastalardan akne vulgaris tanısı olan ve, çalışma kriterlerilerine uygun olan180 kadın ,43 erkek, toplam 223 hasta dahil edildi. Hastaların sosyodemografik verileri kaydedildi. Katılımcıların hastalık şiddetleri Global Akne Derecelendirme Sisteminde değerlendirildi, sonrasında bel, kalça çevresi ölçüldü ve bel/kalça, bel/boy oranları ve VKİ hesaplandı. Hastaların kaliperle deri kıvrım kalınlığın ölçülerek 3 farklı yöntemle vücut yağ yüzdesi hesaplandı, Ayrıca hastalarda vücut yağ yüzdesin hesaplamak amaci ile BİA yapıldı. Bulgular: 223 hastanın yaş ortalaması 21.4 olup, akne sıklığını kadınlarda (%80.7) daha yüksek tespit ettik. Global akne derecelendirme sistemi ile değerlendirdiğinde kadınlarda şiddetli, çok şiddetli aknenin erkeklere göre sık olduğunu tespit ettik. Bel çevre toplam ortalamasi (0.821±0.07cm), kadınlarda (0.820±0.08), erkeklerde (0.825±0.48cm), olarak bulundu. Kalça çevre toplam ortalama (97.23±8.94cm), kadınlarda ortalama (97.56±8.94cm), erkeklerde ortalama (95.82±6.64cm), olarak saptandı. Bel ve kalça çevresi değerleri akne şiddet indekslere göre karşılaştırdığında hastalarda hafiften şiddetliye doğru kalça çevresinin arttığı ve çok şiddetli hastalar ile hafif hastalar arasında istatistikselolarak fark saptandı (p=0.024). Deri kıvrım kalınlığı kadın hastalarda ortalama:138.25±37. 62mm, erkek hastalarda ortalama 90. 86±32.3mm ve toplam ortalama 129.00±15 mm saptadık. Her üç yöntemde (Jackson/Pollock, Yuhasz ve Durnin/Womersley) akne şiddet artışı ile vücut yağ yüzdesi artışı arasında pozitif korelasyon tespit edildi ama istatiksel olarak anlamlı fark saptamadık (p=0.603). 223 akne hastasında BİA yağ yüzdesi toplam ortalama: xi (21.39±7.5), kadınlarda ortalama (23.59±7.5) ve erkeklerde ortalama (12.58±7.5) olarak saptandı. Çalışmamızda Heath & Carter metod ile akne hastaların somatotipi belirlendi. Tüm hastalarda en çok görülen somatotip sırasıyla endomorf, endomezmorf ve ektomorf ( %51.6, %21.4 ve %12) olarak belirlendi Sonuç: Bel ve kalça çevresi, bel/boy, bel/kalça oranı kadınlarda şiddetli aknesi olan ≥25 yaş hastalarda daha yüksek bulundu. Deri kıvrım kalınlığı ölçümlerinde (Jackson/Pollock, Yuhasz ve Durnin/Womersley) da akne şiddetiyle pozitif korelasyon saptandı. VKİ'si kadınlarda şiddetli akne ≥25 yaş hastalarda ≤15 yaş hastalara göre yüksek saptandı. Benzer şekilde BİA ölçümlerinde şiddetli akne ile pozitif korelasyon saptandı. Akne hastalarında endomorf ve endomezomorf yapının şiddetli akneye eşlik eden bir yapı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: We designed a research in order to assess acne vulgaris and body composition correlation, waist circumference, hip circumference, W/H ratio together with waist/height ratio, skinfold, BMI and BİA to determine the relationship between these scales and body fat and severity of acne on the basis of sex, age and somatotype. Materials and methods: The research was carried out in İbni Sina Educational Hospital of Ankara University, Dermatology Department, data were collected from compatible acne vulgaris patients. 180 male and 43 female in total 223 cases who fit to our criteria were included in our study. Sociodemographic data of cases were registered. Disease severity of participants were evaluated in Global Acne Grading system. Then waist and hip circumference was measured and waist/hip, waist/height ratios and BMI were estimated. Body fat was calculated with 3 different methods measuring skinfold thickness by caliper. Moreover, BMI was calculated to estimate body fat percentage. Results: The age mean was 21. 4 and the most frequency of acne realted to women (80.7%). According to GAI females were more frequent for severe and severer acne than males. Mean of waist circuference was 0.821±0.07cm, this value was 0.820±0.08 for females and 0.825±0.48cm for males. The mean of hip circumference was 97.23±8.94cm where femaales were 97.56±8.94cm males were 95. 82±6.64cm. In the comparison between waist and hip values according to acne sverity index hip circumfrence was increased from mild cases to severes, and there was no significance differnce between severer and mild patients (p=0.024). Mean of skinfold was 138.25±37.62mm in females, 90.86±32. 3mm in males and overall mean was 129.00±15. In all 3 methods (Jackson/Pollock, Yuhasz ve Durnin/Womersley) there was positive correlation between acne severity increment and body fat percentage. Somatype of acne patients was determined by Heath & Carter meyhod. The most xiii observed somatotypes were endomorf, endomesomorph and ektomorf (%51.6, %21.4 ve %12) respectively. Positive correlation was observed between skinfold thickness measurments (Jackson/Pollock, Yuhasz ve Durnin/Womersley) and acne severity. In females with acne diseases, cases ≥25 age had more BMI than ≤15 age. Similarly positive correlation was detected between BİA and severe acne. Endomorf and endomesomorph somatotypes were observed in severe acne. Keywors: Acne vulgaris, waist, hip, hip circumference, fat percentage, skinfold thickness