Meme kanserli hastalarda TIMP 2 gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of TİMP 2 gene polymorphisms in breastcancer pati?ents
- Tez No: 340815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZMERDİVENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, polimorfizm, TIMP2, Breast cancer, polymorphism, TIMP2. 3
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dünyada meme kanseri, kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada, kanser nedeniyle oluşan ölümlerde ise akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Türkiye?demevcut verilere göre, doğu bölgelerimizde 20/100.000, batı bölgelerimizde ise 40-50/100.000 oranında bir sıklığın olduğu tahmin edilmektedir. Proteolitik enzimler olan MMP?ler temel olarak hücre membranındaki ve hücreler arası matrikste bulunan kolajen, elastin, jelatin ve proteoglikan gibiproteinlerin yıkımında görev alırlar. Hücre büyümesinde, farklılaşmasında, göçünde, apoptozis gibi biyolojik süreçlerde rol almasının yanı sıra son yıllarda yapılan araştırmalarda tümör oluşumu ve metastaz gibi süreçlerinde de görev aldığı bulunmuştur. MMP?ler, hücre dışı matriks bileşenlerini parçalayarak, tümör invazyonunu kolaylaştırdığı böylece metastaz riskini arttırabilmektedir. TIMP?ler ise MMP enzimlerinin özgül ve doğal inhibitörleri olan proteinlerdir. Öncelikli görevleri MMP'leri baskılamak ve aktivasyonlarını düzenlemektir. MMP ve TIMP?ler arasındaki bu dengenin bozulması patolojik süreçlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. En çok araştırılan TIMP2 proteini, ilk kez melanom hücrelerinden izole edilmiştir. 21 kDa ağırlıkta non-glikolize bir proteindir. TIMP2 geni; 17q25.3 kromozomu üzerinde yer alır ve 5 ekzon içerir ve 83 kb uzunluğundadır. Bu çalışmada TIMP2 (-418) G/C ile TIMP2 (303) G/A polimorfizmlerinin Türk toplumundaki meme kanseri hastalarında etkin rol oynayıp oynamadığı RFLP yöntemiyle incelendi. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda meme kanseri hastaları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Fakat TIMP2 (303) GA genotipi, meme kanserine yakalanma riskini 1,486 kat (p=0.519), TIMP2 (-418) CC genotipinin meme kanserine yakalanma riskini 3,719 kat arttırdığı bulunmuştur (p=0,519).
Özet (Çeviri)
The breast cancers were placed in first rank among other cancer types in women, and second rank after lung cancer in terms of death in the World. It is estimated that this cancer has 20/100.000 frequency in east region and 40-50/100.000 frequency west region according to present data in Turkey.MMPs, proteolytic enzymes involve in the breakdown of proteins located in the cell membrane and intercellular matrix such as collagen, elastin, proteoglycans, and gelatin. In addition to cell growth, differentiation, migration, and apoptosis, MMPs involve in tumor formation and metastasis according to researches in recent years.MMPs facilitatetumor invasionbybreaking downthe components ofthe extracellular matrix, then increasethe risk of metastasis.The TIMPs are proteins which are specific and natural inhibitor for MMPs. Its primary tasks regulate the activation of MMPs by suppress. The destruction of the balance between MMPs and TIMPs, may lead the emergence of pathological processes. TIMP2, most widely researched was firstly isoleted from melanoma cells.It is 21 kDa and non-glicolised protein.TIMP-2 located on q25.3 region of chromosome 17 and has 5 exon and 83 kb long. In this study, the effect of TIMP2 (-418) G/C and TIMP2 (303) G/A polymorphisms in breast cancer patients in Turkish population were analyzed by RFLP. In conclusion, the statistically significantdifference was foundbetween the control group and patients withbreast cancer.However it is found that TIMP2(303)GAgenotype increases the risk of developing breast cancer at 1.486fold (p=0519), TIMP2(-418) CC genotype increases the risk of developing breast cancer at 3.719-fold (p=0.519).