Sıçan ince barsak iskemi/reperfüzyon hasarında ileum ve akciğer dokusunda görülen damar dışına protein kaçışının, kanabinoid 2 reseptör agonisti (am-1241) ile kontrolü
The control of microvascular protein leakage in ileum and lung tissues of rat subjected to intestinal ischemia/reperfusion injury by cannobinoid 2 receptor agonist (am 1241)
- Tez No: 340817
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFULLAH OKTAY ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kanabinoid, skemi ve reperfüzyon, Evans mavisi, Plazma protein kaçı?ı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
?skemi/Reperfüzyon (?/R) hasarı modelinde, kılcal damarlardan dokuya protein kaçı?ının inflamatuar süreçlerin bir payda?ı olduğu çe?itli çalı?malarla gösterilmi?tir. Evans mavisi doku proteinlerine yüksek derecede bağlanma eğilimigösterir. Kılcal damarlardan doku sıvısına proteinler geçerken evans mavisine bağlanarak dokularda protein birikmesine neden olur. Bu dokulardaki evans mavisi spektrofotometre ile ölçülerek ne kadar protein kaçı?ının olduğunu kanıtlamak mümkündür. Ara?tırmamızda; sıçanlarda barsak iskemi ve reperfüzyon modeli oluturuldu. Kanabinoid 2 reseptör agonisti (AM-1241), iskemi ve reperfüzyon oluturmadan hemen önce abdominal venden verildi. Sonrasında evans mavisi iv infusion olarak uygulandı. Barsak iskemi ve reperfüzyon modelinde akciğer ve ileum dokusunda evans mavisi ölçüldü. Gruplar kendi arasında kar?ılatırıldı. am- kontrol ile /R arasında anlamlı fark olu?tu (P0.05). Sonuç olarak; kanabinoid 2 resptör agonistinin, hem ileum dokusunda ve hem de uzak organda (akciğer) kılcal damarlardan dokuya protein kaçıını engellediği ve dolayısıyla ileum ?/R hasarında antiinflamatuar etki gösterdiği görülmütür.
Özet (Çeviri)
Several studies reveal that protein leakage from microvascular to tissue is one of the inflammator processes in I/R injury model. Evans blue dye highly tends to bind to tissue proteins. While proteins are passing from microvascular to tissue liquid, they bind to evans blu dye and it leads to protein accumulation. It is possible to determine how much protein leakage is by measuring evans blue dye in tissues by spectrophotometer. In our study, intestinal I/R model was applied to rats. They were given cannabinoid 2 receptor agonist (AM-1241) through abdominal vein just before of I/R. Than, evans blue dye was given to them through as iv infusion. Evans blue dye in lung and ileum was measured by means of intestinal I/R model. Groups were compared with each other. A significant difference (P0.05) between ?am-control and ?/R+ CB2 groups. In the conclusion, the study shows that cannabinoid 2 receptor agonist prevents protein leakage from microvascular to tissue of ileum and lung that is distand organ, and thus it plays the role of antiinflammatuar in ileum I/R damage.