Akut koroner sendromlarda, klinik ve anjiyografik risk skorları ile omentin-1 düzeyi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of relation between clinical and angiographic risc scores and omentin-1 levels at acute coronary syndromes
- Tez No: 340868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORHAN SOYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, TIMI, GRACE, SYNTAX, Serum omentini, Acute coronary sydrome, TIMI, GRACE, SYNTAX, Serum omentin
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Koroner ateroskleroz yaygınlığı, ciddiyeti ve taşıdığı trombotik yük sonucunda farklı kliniklere ve sonuçlara yol açabilmektedir. Daha önceki çalışmalarda serum omentin-1 düzeyleri ile ateroslerotik kalp hastalıkları ve Akut Koroner Sendrom arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmamızda ST elevasyonu olmayan akut koroner sendromlar (NSTE-AKS) da, serum omentin-1 düzeylerinin klinik ve anjiyografik risk skorları ile ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmamıza Aralık 2012 ?Haziran 2013 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Departmanı?na başvuran, ST elevasyonsuz akut koroner sendromlu (NSTE-AKS) hastalar ile elektif koroner anjiyografi yapılmış ve koroner aterosklerotik darlık saptanamayan gönüllüler dahil edildi. Klinik, elektrokardiyografik ve kardiyak markerların değerlendirmesi neticesinde NSTE-AKS tanısı alan hastalar grup I (n=32), elektif koroner anjiyosunda normal koroner saptanan gönüllüler ise grup II (n=25) olarak ayrıldı. Hastaların kliniğe kabulü sırasında TIMI ve GRACE risk skorları hesaplanarak kaydedildi. Serum omentin-1 düzeyi ve lipit parametreleri için venöz kan örneklemesi yapıldı. Koroner anjiografi sonrası SYNTAX ve GENSİNİ skorları hesaplanarak kaydedildi. Ardından serum omentin-1 düzeyleri, klinik ve anjiyografik risk skorları ile karşılaştırıldı. İstatistiki test olarak nominal dağılıma uyan verilerde parametrik varyasyon analizi, nominal dağılıma uymayan verilerde nonparametrik Mann -Witney U testi ve Spearman? s korelasyon analizi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi P0.05). Yine serum omentin-1 düzeyleri anjiyografik risk skorlarıyla karşılaştırıldığında hasta grupta SYNTAX (r= -0.402, p=0.023) ve GENSİNİ (r= ?0.369, p= 0.038) skorları ile kandaki Omentin-1 düzeyleri arasında negatif yönlü ve anlamlı bir korelasyonun olduğunu gördük. Sonuç: Serum omentin-1 düzeyleri, koroner arter hastalığı ve Akut Koroner Sendrom ile ilişkilidir. Klinik risk skorları yüksekliği ile serum omentin-1 düzeyleri arasında ilişki gözlenmiştir. Anjiyografik risk skorları yüksekliği ile serum omentin-1 düzeyleri arasında ilişki mevcuttur. Klinik ve anjiyografik risk skorları yükseldikçe serum omentin-1 düzeyleri azalmaktadır. Dolayısıyla AKS?de ki klinik ve anjiyografik risk skorları ile de ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The prevalence of coronary atherosclerosis may lead to different clinics and consequences by reason of its severity and thrombotic burden. In previous studies, the relation between heart diseases and acute coronary syndrome have been evaluated together with serum omentin-1 levels. In our study, the relationship between serum omentin-1 levels with clinical and angiographic risk scores have been examined on non-ST elevation acute coronary sydromes (NSTE-ACS). Materials & Methods: Patients with non-ST elevation acute coronary syndrome (NSTE-ACS) and volunteers with selective coronary angiography but showed no sign of coronary atherosclerotic stenosis admitted to Ondokuz Mayis University School of Medicine Emergency Department from December 2012 to June 2013 were included in the study. As a result of clinical, electrocardiographic and cardiac markers, patients with the diagnosis of NSTE-ACS were seperated as group I (n=32) and volunteers with normal coronary on their elective coronary angiography as group II (n=25). TIMI and GRACE risk scores of patients were calculated and recorded during their admission to the clinic. Venous blood sampling had been done for serum omentin-1 levels and lipid parameters. SYNTAX and GENSINI scores were calculated and recorded after coronary angiography. Then serum omentin-1 levels were compared with clinical and angiographic risk scores. As statical tests; parametric variation analysis had been used on the data matching the nominal distribution, on the other hand, non-parametric Mann-Witney U test and Spearman?s correlation had been used on the data that were incompatible with the nominal distribution. Significance level was considered to be P0.05). We also found that there was a significant negative correlation between SYNTAX (r= -0.402, p=0.023) and GENSINI (r= ?0.369, p= 0.038) scores with omentin-1 levels in the blood when a comparison had been done in terms of serum omentin-1 levels and angiographic risk scores in patient group. Conclusion: Serum omentin-1 levels are associated with coronary artery disease and acute coronary syndrome. The correlation between high level of clinical risk scores and serum omentin-1 levels has been observed. There is correlation between high level of angiographic risk scores and serum omentin-1 levels. While the clinical and angiographic risk scores become higher, serum omentin-1 levels are decreased. Therefore, it is also associated with the clinical and angiographic risk score in ACS.