İnvitro fertilizasyon tedavi protokolü uygulanan infertil hastalarda serviks kanseri riskinin araştırılmasına yönelik vajinal smear örneklerinde micronucleus taraması
In vitro fertilization treatment protocol implementation in infertile patients cervical cancer risk research ori̇ented in the vaginal smear samples the micronucleus scan,
- Tez No: 340928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM GEZGİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: IVF, SERVİKS CA, MİCRONUCLEUS, IVF, SERVİKS CA, MİCRONUCLEUS
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu çalışmamızdaki amaç, infertilite tedavisinde kullanılan IVF protokolü sonrası serviks kanseri riski artıyor mu incelemektir. Yöntem: Çalışmamızda, IVF protokolü uygulanan ve gebe kalmayan 15 hastadan öncesinde ve sonrasında smear örnekleri alınıp, 15 kontrol grubu ile karşılaştırıp tedavi protokolü ile ilişkili olarak vajinal smear örneklerinde kanser tarama testi olarak kullanıma girmiş olan micronucleus taraması yapıldı. Heriki gruba dahil edilen kişiler sigara kullanmayan, ek hastalığı olmayan ve daha önce radyasyon almamış,smear örnekleri temiz olanlardan oluşmaktadır. Hazırlanan preparatlar 1000x(objektif=100x oküler=10x) büyütmede her bir kimsede totalde 2000 hücre sayılarak analiz edildi. Mikronükleuslar, Stich ve Rosin?nin kriterlerine göre değerlendirildi. Sadece tek düşmüş, üst üste yerleşim göstermeyen, katlanmamış hücreler sayıldı. Sayılırken düzgün sınırları olan, sitoplazmanın içinde yerleşim gösteren çekirdekle aynı ve biraz daha az boyanma yoğunluğuna sahip, çekirdeğin üçte ikisinden küçük ebatta olan yapılar mikronukleus olarak değerlendirildi. Mikronükleus (MN), iki nükleuslu hücreleri (BNC), kırık yumurta hücreleri (BEC) ve tomurcuklu hücrelerin(BC) frekansı sonuç olarak rapor edildi. Bulgular: IVF protokolü uygulaması öncesi ve sonrası grupta sonuç değerlendirilmiş olup micronucleus alt grubu ve veya varyasyonları olan BNC, BEC VE BC değerlerinde anlamlı fark bulunmamış olup sadece MN P değeri 0.001 olup anlamlı kabul edilmiştir. IVF protokolü uygulaması öncesi hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırılmış olup MN, BEC, BC, BNC grupları arasında p değeri açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır. IVF protokolü uygulandıktan sonra hasta grubu ile kontrol grubu vajinal smear örnekleri karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak MN P değeri 0.001 olup anlamlı kabul edilmiştir.BNC,BEC ,BC P değerleri 0.005 değerinden büyük olup anlamsız kabul edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak kontrol grubu 15 hastadan alınan örnekle, 15 ıvf protokolü uygulaması sonrası ve öncesi karşılaştırıldığında micronucleus p değerinde anlamlı bir artış olduğu (p < 0.005) ama varyantları olan BNC, BC, BEC P değerlerinde anlamlı bir fark olmadığı izlenmiştir(p >0.005).
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of this study was, in the treatment of infertility, IVF protocol used to examine the risk of cervical cancer been increasing. Methods: In this study, 15 nonpregnant patients underwent IVF protocol smear samples were taken before and after, to compare with a control group of 15 smear samples of vaginal cancer associated with treatment protocols which are used as a screening test was performed micronucleus. Both groups are included in the non-smoking people, additional disease and previously received radiation, smear samples consists of clean ones. The cells were examined with a binocular light microscope, with an objective of 100X and oculars of 10X .A total of 2000 cells per person were evaluated. The criteria used for the identification of a micronucleus have been established by Stich and Rosin. the micronucleus must have a regular contour, round or oval, and must be inside the cytoplasm of a cell; it must be Feulgen-positive and of an equal or lower intensity, it must be smaller than the main nucleus, that is, its diameter must be 1/3 of the diameter of the main nucleus. Frequency as a result report has been Micronucleus (MN),two nuclei of cells (BNC), broken egg cells (BEC) and cells in bud (BC) . Results: IVF Protocol implementation is evaluated in the group before and after the result of variations in the lower group and micronucleus or BNC, BEC and BC does not have significant difference at P value is meaningful, only if it has been accepted in MN 0.001. Patient group before IVF protocol implementation compared with the control group MN, BEC, BC, BNC significant difference was found between the groups in terms of the value of p.Patient group after IVF protocol implementation compered with the control group?s vaginal smear samples. As a result, the value of MN P is 0.001 was considered significant. BNC, BEC, BC P values greater than 0005 and has been considered insignificant. Conclusion: As a result, the example of a control group of 15 patients, compared with 15 IVF protocol implementation patients before and after ,micronucleus is a significant increase in the value of p (p 0.005).