İntrauterin inseminasyon(IUI) uygulanan hastalarda, 2010 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kriterlerine göre, sperm parametrelerinin gebelik oranlarına etkileri
Effects of sperm parameters to fertility for intrauterin insemination patients according to World Health Organisation 2010 criterias
- Tez No: 340930
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÖRKEMLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: IUI, gebelik, spermiogram, IUI, Fertility, Spermiogram
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızda sperm parametrelerinden morfoloji ve hareketli sperm sayısının birlikte ele alınarak, 2010 WHO(Dünya Sağlık Örgütü) Kriterleri?ne göre değerlendirip optimal sperm parametrelerini elde etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda IUI sikluslarını ilk önce TPMSS?na göre 0.05). TPMSS>1 milyon olan hasta populasyonunda, istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek gebelik oranları elde edildi(p:0.04, p0.05). Yaşa bağlı gebelik oranlarında anlamlı istatistiksel fark izlenmedi(p:0.383, p>0.05). Yaş, infertilite süresi ve FSH değerleri açısından değerlendirildiğinde, gruplar ve alt gruplar arasında anlamlı istatistiksel fark izlenmedi(p:0.102, p:0.795, p:0.061, p>0.05). Sonuç: Yaptığımız çalışmada IUI uygulanan hastalarda gebelik oranlarının sperm parametrelerinden morfolojiyle korelasyon göstermediği ancak TPMSS >1 milyon olan grupta istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek gebelik oranları elde edildiği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate sperm parameters as morphology of sperms in conjunction with number of motile sperms, according to 2010 World Health Organization (WHO) criteria?s and to obtain optimal sperm parameters . Material and Method: First we divided cases in to 2 groups according to TPMSS - less than 1 million-greater than 1million- and compared number of progressively motile sperms and fertility ratio. Than we constitute two groups according to morphology as less than 4% - greater than 4%. We compared morphology and fertility ratio. The setup of the study is prospective and ?2 test was used to compare the results of groups and subgroups. Statistical significance is defined as p0.05) The pregnancy ratio for the patient population with TPMSS >1million was more than another and this was statistically significant (p:0.04, p0.05). There was no significant difference according to age related pregnancy ratio.(p:0.383, p>0.05). There was no significant statistical differences among groups and subgroups for scales of infertility duration, FSH value and woman age (p:0.102, p:0.795, p:0.061, p>0.05). Results: Our study shows that pregnancy ratio has no correlation with sperm morphology -as sperm parameter- for patients that IUI was applied. For the group with TPMSS >1 million, fertility ratio was higher and this was statistically significant.