Long term electrical supply-demand balance of Turkey (2013-2023)
Türkiye'nin uzun vadeli elektrik arz-talep dengesi (2013-2023)
- Tez No: 341104
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji, Electrical and Electronics Engineering, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağları, Zaman Serileri, Uzun Vadeli Elektrik Enerjisi Talep Tahmini, Elektrik Enerjisi Üretim Kapasitesi Projeksiyonu, Uzun Vadeli Elektrik Arz Talep Dengesi, Artificial Neural Network, Time Series, Long Term Electrical Energy Demand Forecast, Electrical Energy Production Capacity Projection, Long Term Electrical Supply Demand Balance
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezde Türkiye?nin uzun vadeli elektrik arz talep dengesi incelenmiştir. İlk olarak uzun vadeli elektrik enerji talebi ve puant güç talebi tahminleri yapılmıştır. Tahmin yöntemi olarak iki farklı yöntem kullanılmıştır. Bu yöntemlerden birincisi Yapay Sinir Ağları, ikincisi Zaman Serileri yöntemidir. Daha sonra sektörel bazda elektrik enerjisi tüketim tahmini yapılmıştır. Son olarak yeni santrallerin inşa süreleri göz önüne alınarak, elektrik enerjisi üretim ve puant güç üretim kapasiteleri projeksiyonu çıkarılmıştır. Talep tahminleri ile üretim projeksiyonları kıyaslanarak Türkiye?nin uzun vadeli elektrik arz talep dengesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis long term supply demand balance of Turkey is studied. Initially long term electrical energy demand and peak power demand forecasts are made. For forecasting, two different methods are used. First method is Artificial Neural Network (ANN), and second method is Time Series Method. Then electrical energy demand forecast by sector is done. Finally by considering the construction times of new generation plants, electrical energy production capacity and peak power production capacity projections are done. By comparing the capacity projection with demand forecast, long term supply demand balance of Turkey is examined.