Anticarcinogenic effects of the ethanolic extract from Salix aegyptiaca L. in colon cancer, involvement of Akt pathway
Salix aegyptiaca L.nin etanolik özütünün Akt sinyal yolağı aracılığıyla kolon kanseri üzerinde anti-karsinojenik etkileri
  1. Tez No: 341118
  2. Yazar: SHABNAM ENAYAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SREEPARNA BANERJEE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Salix aegyptiaca, etanol özütü, kolon kanseri, apoptoz, metastaz, Salix aegyptiaca, Ethanolic extract, Colon cancer, Apoptosis, Metastasis vi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Salix aegyptiaca yüzyıllar boyunca çeşitli sağlık bozuklukları için şifalı bir bitki olarak kullanılmıştır. Önceki çalışmalarımız, bu bitkinin kabuklarında anti-inflamatuvar özellikleriyle ünlü olan fenolikler ve antioksidanların yüksek oranda bulunduğunu göstermiştir. İnflamasyon çoğunlukla kolorektal kanser gelişimine eşlik ettiğinden, bu çalışmada S.aegyptiaca?dan elde edilen kabukların etanol özütlerinin (EEB) çeşitli kanser hücreleri üzerinde çoğalmayı engelleyici etkisi olduğunu gösterdik. Aynı etki kanser olmayan CCD- 18Co hücrelerinde görülmemiştir. EEB?nin çekme yöntemiyle ayrıştırılmasıyla elde edilen etil asetat ve su fazları, EEB etkisi ile karşılaştırılabilir düzeyde çoğalmayı önlemiştir. Her iki faz da ardışık kütle spektrometresine tabi tutulmuş ve etil asetat fazında katekin, salisin ve katekol, su fazında ise salisin bileşiklerinin ağırlıkta olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, hücrelerin özüt ile muamelesi, DNA hasarı yoluyla değil, Akt/PKB fosforlanmasını ve etkinliğini azaltarak, p53?ü dengeleyerek ve p21?i tetikleyerek apoptoz ve G1/S fazında hücre dönüsünün durmasına yol açmıştır. Özüt aynı zamanda kanser hücrelerinde süperoksit anyon üretimini artırmış fakat aynı etki normal hücrelerde görülmemiştir. Bunlara ek olarak EEB, kolon kanseri hücre hatları HCT-116 ve HT-29?da tutunmadan bağımsız büyüme özelliğini azaltmıştır. Ayrıca EEB, yara iyileşme yöntemiyle belirlenen hareketlilik ve Transwell içinden göç etme ve fibronektine tutunma yöntemleriyle belirlenen göç edebilme özelliklerini gözle görünür şekilde azaltmıştır. Bu in vitro işlevsel değişimlere SNAI1, SNAI2, Twist1, MMP9 ve MMP2 gibi EMT belirteçlerinde azalma ve E-cadherin ifadesinin geri kazanımı eşlik etmiştir. S.aegyptiaca?dan elde edilen EEB?nin, sayısız kanser önleyici etkileri sebebiyle, sağlığı destekleyici bir etken olarak tüketilebileceğini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Salix aegyptiaca has been used for centuries as a medicinal plant for various health disorders. Our previous study demonstrated high contents of phenolics and antioxidants in its bark many of those are famed for their anti-inflammatory properties. Since inflammation frequently accompanies the progress of colorectal cancer, in the current study we showed that the ethanolic extract of bark (EEB) from S.aegyptiaca exerted strong anti-proliferative effects on several cancer cells but not on non-cancerous CCD-18Co cells. Ethyl acetate and water fractions, obtained by solvent-solvent fractionation of EEB showed strong antiproliferative effects comparable to the effect from EEB. Both fractions were applied to tandom mass spectrometry. Catechin, salicin and catechol in Ethyl acetate and salicin in aqueous fractions were the most abundant compounds. Additionally, treatment with the extract induced apoptosis and cell cycle arrest at G1/S, not by DNA damage, but by decreasing phosphorylation and activity of Akt/PKB, stabilizing p53 and upregulating p21. The extract strongly reduced the superoxide anion production in cancer cells but not normal cells. In addition, EEB strongly inhibited anchorage independent growth of colon cancer cell lines HCT-116 and HT-29. Moreover, EEB could inhibit the motility, determined by scratch wound healing and migration through Transwells and adhesion of cancer cells to fibronectin. These in vitro functional changes were accompanied by the downregulation of the EMT markers SNAI1, SNAI2, Twist1, MMP9 and MMP2 and a restoration of Ecadherin expression. We propose that EEB from S.aegyptiaca, with its myriad cancer chemopreventive effects, can be consumed for its health promoting effects.