Demiryollarında gürültü kirliliği ve bertaraf yöntemleri, ilgili mevzuatın değerlendirilmesi
Noise pollution at railways and disposal methods, evaluation of the related legislation
  1. Tez No: 341171
  2. Yazar: AYŞE KABLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akustik Rapor, Stratejik Gürültü Haritası, Eylem Planları, SoundPlan Engel Tasarımı, Acoustic Reports, Strategic Noise Maps, Action Plans, SoundPlan, Design of the Noise Barrier
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
4-Haziran-2010 tarihli, Resmi Gazete Sayı: 27601 ile yayımlanan çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yöneltilmesi yönetmeliği' inde demiryolları gürültüsünün önlenmesi ile alınacak önlemler incelenerek, bunların uygulama aşamaları değerlendirilmiştir. Yönetmelik gereği önümüzdeki yıllar içerisinde, akustik raporların, stratejik gürültü haritalarının ve eylem planlarının hazırlanmasından sonra ulaşımdan kaynaklanan gürültünün azaltılması yolunda daha somut adımlar atılabilecektir. Ülkemizde demiryollarına son birkaç yılda büyük önem verilerek makro düzeyde yatırımlar yapılmaktadır. Yenilenen alt yapı ve üst yapılar ile çeken ve çekilen taşıtların getirdiği konfor da gürültü ile mücadelede önemli etken olmaktadır. Şehir içindeki banliyö hatları ve üniteleri de önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamen modernize edilmesi beklenilmektedir. Bu yenilenmenin getirdiği konfor içinde gürültünün azalması da hissedilecek ve yönetmeliklerle belirtilen tüm önlemlerin kısa bir süre içerisinde yerine getirilmesi halinde, demiryollarının gürültüsüz bir ulaşım sistemi oluşturması mümkün olabilecektir.Bu tezde; ses ve gürültü ile ilgili genel ve teknik bilgiler verilmiş ve ulaşımdan kaynaklanan gürültülerden demiryolları gürültüsü incelenmiştir. Demiryolu gürültülerini meydana getiren faktörler üzerinde durulmuş, bunların önlemleri anlatılmıştır. Gürültü engel tasarımı ile ilgili olarak SoundPlan yazılımı ile bir örnekleme yapılmıştır. Demiryolu güzergâhına yakın çevrelerde yaşayan çeşitli yaş, meslek ve cinsiyet gruplarından 60 kişi üzerinde bir anket yapılmıştır. Bu ankette demiryolu ulaşımından kaynaklı en çok rahatsız eden etkenler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The preventives which are taken to avoid the Railways noises - mentioned in the Regulation of çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetilmesi which was published on the official journal number: 27601 dated 4-June 2010 are investigated and interpreted the application stages of them. In the coming years, according to this Regulation, after preparing the acoustic reports, the strategic noise maps and the action plan, the concrete steps can be taken by reducing the noises arisen from transport. In Turkey, in the last few years, great importance is given to the railways and the investments are made at the macro level. The renewed infrastructure and superstructures and comfort of the locomotives and railway cars are the most important factors in the fight against to noise. Within the next few years, it is expected that the commuter lines and units in the city will be completely modernized. In the comfort of this modernization noise reduction will be felt and there can be managed to create a noiseless transportation system at the railways if all preventives which are mentioned in the Regulation are applied in a short time.In this thesis, general and technical information related with voice and noise is given and the Railways noise of the noise types arisen from transport is investigated. In this thesis, the factor which creates the Railways noise is focused and the preventives which are taken for these factors are tried to explain. A sampling is made with Sound plan software in connection with the design of the noise barrier. There is made a questionnaire on the sixty peoples of various ages, professions, and gender groups who lives in the environment where is near to the areas which the route of the railway. The most disturbing factors caused by the railway transportation are focused in this questionnaire.