Anodik alüminyum oksitlerin üretilerek ftalosiyanin nanotel üretiminde kullanılması
Fabrication of anodic aluminium oxides and production of phthalocyanine nanowires by using them
- Tez No: 341368
- Danışmanlar: PROF. DR. VEFA AHSEN, YRD. DOÇ. DR. BEHİYE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Metalurji Mühendisliği, Chemistry, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin nanotel, AAO, elektrokimyasal biriktirme, Phthalocyanine nanowire, AAO, electrochemical deposition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, daha önceden literatürde sentezlenen 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-(dodekan) ftalosiyaninato nikel (II) (5), 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-(dodekan) ftalosiyaninato çinko (II) (6), 2,(3), 9(10),16(17),23(24)-tetrakis-(2-merkaptopiridin)ftalosiyaninato çinko (II) (8), 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-[(N-metil-2-merkaptopiridinftalosiyaninato]çinko(II)sülfat (9), 2,(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-[(2-merkaptopiridin)ftalosiyaninato]klorogalyum(III)(10) ,2,(3),9(10),16(17) ,23(24)-tetrakis-[(N-metil-2-merkaptopiridin)ftalosiyaninato]klorogalyum(III)sülfat (11) bileşikleri sentezlendi. Ftalosiyanin bileşiklerinin sentezini takiben, elektrokimyasal yöntem ile yüksek yoğunlukta ve homojen dağılımlı anodik alüminyum oksit (AAO) yapıları elde edildi. Son olarak ise ftalosiyanin nanotel elde edebilmek amacıyla sentezlenen ftalosiyanin bileşiklerinin her biri elektrokimyasal biriktirme yöntemi ile üretilen AAO şablonlarının içerisinde biriktirilmeye çalışıldı.Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR spektroskopisi ve erime noktaları yardımıyla karakterize edildi. AAO şablonlar ise elektrokimyasal biriktirme prosesi öncesi ve sonrasında FESEM (Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu) ve TEM (Geçirimli Elektron Mikroskobu) cihazı ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
In this work, the phthalocyanine compounds available in literature were synhesized 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-(dodecane) phthalocyaninato nickel (II) (5), 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-( dodecane) phthalocyaninato zinc (II) (6), 2,(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-(2-merkaptopiridin) phthalocyaninato zinc (II) (8), 2(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-[(N-methyl-2-mercaptopyridine phthalocyaninato] zinc(II) sulfate (9), 2,(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-[(2-merkaptopiridin) phthalocyaninato] chloro galium(III) (10), 2,(3),9(10),16(17),23(24)-tetrakis-[(N-methyl-2-mercaptopyridine) phthalocyaninato] chloro galium(III) sulfate (11). Following syhthesis of the compounds, close packed evenly distributed anodic aluminum oxide (AAO) structures by electrochemical method were fabricated. Finally, each of the metallophthalocyanine compounds were tried to deposit into AAO templates using electrodeposition to achieve phthalocyanine nanowires. The synthesized compounds have been characterized by IR spectroscopy and melting points of these compounds. Also, FESEM and TEM have been used to characterize anodic aluminum oxide templates before and after electrochemical deposition procedure of the compounds.