3-boyutlu bir cismin sayısal hologramından uzaysal ışık modülatörü kullanılarak optiksel holografik görüntüsünün elde edilmesi
Optical reconstruction of three dimensional from digital hologram by using spatial light modulator
- Tez No: 341384
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ NECATİ ECEVİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hologram, Fourier optik, Sayısal Fourier hologram, faz hologram, Sürekli Dalgacık Dönüşümü, Hologram, Fourier optic, digital Fourier hologram, phase hologram, Continuous Wavelet Transform
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezde amaç, şeffaf olmayan ve dağıtkan (diffuse) bir yüzeye sahip 3 boyutlu bir cismin sayısal genlik hologramını Fourier hologram yöntemi ile CCD?ye (charge coupled device) kaydetmek ve bu sayısal hologramın sadece faz bilgisini kullanarak, cismin görüntüsünü hem sayısal hemde optiksel olarak yeniden elde etmektir. Bu sayısal hologramın üzerindeki 3B cismin faz bilgisi Sürekli Dalgacık Dönüşümü (Continuous Wavelet Transform,) yöntemi ile hesaplandı ve cismin 3B görüntüsünün yeniden oluşturulmasını sağlayan sayısal faz hologram elde edildi. Hesaplanan sayısal faz hologram ve CCD?ye kaydedilen genlik hologram ile önce cismin görüntüsü, sayısal ardından Uzaysal Işık Modülatörü?ne gönderilerek optiksel olarak yeniden oluşturuldu. Elde edilen sayısal görüntülerin kırınım verimlilikleri ve 3B optiksel görüntülerin parlaklıkları karşılaştırıldı. Sürekli Dalgacık Dönüşümü ile hesaplanan faz hologramdan elde edilen sayısal görüntü düzleminin kırınım verimliliği genlik hologramınınkinden yaklaşık iki kat fazla, optiksel elde edilen görüntünün ise iki kat daha parlak olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to record a digital hologram of 3 dimension diffuse object onto CCD (charge coupled device) using Fourier holography method. The 3D object is reconstructed both numerically and optically using the only phase information of this digital hologram that is calculated with Continuous Wavelet Transform (CWT) algorithm. Optically reconstruction is performed by sending calculated phase hologram to the Spatial Light Modulator. Diffraction efficiencies of numerically reconstructed images and brightness of optically reconstructed images are compared. As a result, it is observed that diffraction efficiency of the digital phase hologram calculated by CWT is two times larger than digital amplitude hologram?s. Hence, brightness of the reconstructed image is two times greater than the digital amplitude hologram?s.