Metro istasyonları ve tünellerinde yangın ve tedbirlerinin analizi
Analysis of fire and protection in subway stations and tunnels
- Tez No: 341408
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS KANDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Metro Yangınları, Acil Durum Havalandırma Sistemi, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği, ANSYS CFX, Subway Fires, Emergency Ventilation System, Computational Fluid Dynamics, ANSYS CFX
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
 - Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada metro istasyonları ve tünellerinde olabilecek yangın durumları ve önleyici tedbirler incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında yangın hakkında genel bilgi verilmiş, yangınların özellikleri ve gelişme safhalarından bahsedilmiştir. Metro istasyonu ve tünel yangınlarının tarihçesi hakkında kısaca bilgi verilmiş, bu yangınların nedenleri ve sonuçları üzerinde durulmuş, havalandırmanın öneminden bahsedilmiş ve bununla ilgili uluslararası standartlarda belirtilen tasarım kriterleri ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci aşamada Ümraniye Metrosuna ait örnek bir istasyon model alınarak bu istasyon ve istasyona bağlı tünellerde olabilecek yangın durumlarının ayrı ayrı senaryoları oluşturulmuş ve Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) yazılımı olan ANSYS CFX programı yardımıyla çözümleme yapılmıştır. Simülasyon çalışmalarında yangın acil durum havalandırma sistemi kritiğe tabi tutulmuş, istasyon ve tünel geometrisinin yangına etkisi incelenmiştir. Zamana bağlı yapılan simülasyonlarda ise yangının zamanla gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın neticesinde istasyon geometrisine yapılan basit bir ilavenin (yangın perdeleri gibi), fan kapasitesini artırmaya nazaran yangının ilerlemesini önlemede daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, fire cases and fire fighting measures in subway stations and tunnels are studied. At first stage of the study, general information about fires are given, properties of fires and development stages of fire are mentioned. Short informations are given about history of subway stations and tunnel fires, dwelled on causes and results of these fires, mentioned about importance of ventilation and information given about criterias regarding designing mentioned in international standarts. At second stage, a subway station which is a part of Ümraniye Subway is taken as an example model, different fire scenarios are created for this station and tunnels connected to this station and analyzed with assistance of ANSYS-CFX program which has Computational Fluid Dynamics (CFD) software. In simulation studies, fire emergency ventilation system is criticized, the effect of the geometry of a station and tunel effect on fire is studied. In time dependent simulations related to time, evolutions of fires with time are observed. In the end of the study, it was observed that, a simple addition (like a fire screen) to the geometry of a station is much more effective than increasing the ventilation capacity to stop the propagation of a fire.