Güvenyurt Köyü (Ulubey/Ordu) civarındaki bazı doğal su kaynaklarının bakteriyel içeriklerinin geleneksel kültür ve PCR teknikleriyle mevsimsel analizi
Seasonal analyses of the bacterial contents of the natural springs by traditional culture and PCR techniques in Güvenyurt Village, Ulubey, Ordu
  1. Tez No: 341466
  2. Yazar: ALAA AQSO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYDAR KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak suyu, bakteriyel kontaminasyon, kültürel testler, PCR analizi, Spring water, bacterial contamination, cultural tests, PCR analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada Güvenyurt Köyü kaynak sularının bakteriyel içerikleri araştırılmıştır. Araştırma alanında insanlar tarafından kullanılan 35 civarındaki doğal su kaynağını temsil etmek üzere 4 doğal su kaynağı mevsimsel olarak taranmıştır. İndikatör organizma olarak toplam koliform bakteriler, enterokoklar, Escherichia coli ve Clostridium perfringens sporları kullanılmıştır. Geleneksel yöntemler uygulanarak elde edilen parametrik değerlere göre kaynakların hiç biri sağlık otoritesinin belirlediği standartlara uymamaktadır. Toplam koliformlar dikkate alınmazsa yerleşim alanı yukarısında yer alan Harmancık kaynağının yıl boyunca, Yatakyeri kaynağının da kış mevsiminde fekal kontaminasyona maruz kalmadığı kabul edilebilirdir. Yerleşim alanından uzak olmasına rağmen Yarımcin kaynağının fekal kirlilik göstermesi yabani hayvanların etkisine işaret etmektedir. Yoğun yerleşim alanında yer alan Soğuksu kaynağı yıl boyunca tüm parametreler bakımından kirlilik göstermektedir. Fekal kirlilik gösteren kaynaklarda parametrik değerler ilkbahar ve yaz aylarında büyük artışlar göstermektedir. Soğuksu kaynağı ayrıca sonbahar ve ilkbahar mevsiminde C. perfringes sporlarıyla kontamine durumdadır. Soğuksu kaynağından alınan örnekler ayrıca PCR ve dupleks PCR yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bu analizlerde E. coli, E.coli O157:H7, Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni için özgül primerler kullanılmıştır. Sekiz saatlik bir zenginleştirme sonucunda E. coli ve Salmonella spp. için pozitif sonuçlara ulaşılmış diğer suşlar gözlenememiştir. Sonuç olarak Ordu ili kırsal alanlarını da karakterize edebilecek özelliğe sahip olan araştırma alanındaki doğal su kaynaklarının fekal kontaminasyona maruz olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the bacterial contents of natural springs were investigated in Güvenyurt village. In the research area, 4 springs representative of about 35 being used by villagers were detected seasonally. Total coliform bacteria, enterococi, Escherichia coli and Clostridium perfringens spores were used as the indicator organisms. According to the parametric values collected by using traditional methods, none of the springs correspond the standards implemented by the health authorities. In case total coliforms are excluded from the parameters, it may be concluded that the Harmancık spring located above the settlement area is not exposed to faecal contamination through the year and the Yatakyeri spring is only in the winter. Even located away from settlement area, the Yarımcin spring was exposed to faecal contamination through the year, indicating a wild-animal affect. The Soğuksu spring located in a dense populated area showed contamination with respect to the all parameters tested. Parametric values of all the springs with faecal contamination exhibited great increases in spring and summer. The Soğuksu spring was also contaminated with C. perfringes spores in autumn and spring. Also, the samples collected from the Soğuksu spring were analysed by using PCR and dublex PCR methods. The specific primers for E. coli, E.coli O157:H7, Salmonella spp. and Campilobacter jejuni were used for the analyses. After eight-hour enrichment, the positive results were found for E. coli and Salmonella spp. and negative results for the other strains. It is the conclusion that the natural springs in the research area which may probably characterize the rural areas of Ordu province are exposed to faecal contaminations.