Cu2+ iyonu katkılı ve katkısız vinilimidazol, malonat ve nitratlı yapıların EPR tekniğiyle incelenmesi
Investigation of structures doped and undoped with Cu2+ ions containing vinylimidazole, malonate and nitrate by EPR technique
  1. Tez No: 341467
  2. Yazar: KAMİL KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EPR, Cu2+ iyonu, Vinilimidazol, Malonat, Nitrat, O-Ftalat, Süksinat, X-Işını kırınımı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Bakır(II) Bisperklorato-tetrakis(Vim) (1) ve Cu2+ geçiş metal iyonu katkılı çinko(II) malonat dihidrat (2) kompleksleri sentezlenerek 300 ve 113 K?de tek ve toz kristal EPR spektrumları kaydedildi. Triklinik kristal sistemine sahip 1 kompleksinde Cu2+ iyonuna ait tek bir site gözlenirken, monoklinik kristal simetrisine sahip Cu2+ iyonu katkılı 2 komplek-sinde monoklinik olmayan eksenlerde iki site gözlenmiştir. Spektrumların analizinden g ve A tensörleri, esas eksen değerleri ve yön kosinüsleri belirlendi. Spin Hamil-toniyen parametreleri hesaplanarak Cu2+ iyonunun taban durumu dalga fonksiyonları oluşturuldu. İkinci bölümde ise Bakır(II) ftalat bis (Vim) (3), Bakır(II) dissüksinato tetra-kis(Vim) (4), Bakır(II) malonat trihidrat (5) ve Bakır(II) Tetrakis (imidazol) dinitrat (6) kompleksleri elde edildi. Kompleks 5?in hem oda sıcaklığında hem de düşük sı-caklıkta alınan EPR spektrumlarında üç düzlemde de tek çizgi gözlendi. Kompleks 3,4,6?nın ise sadece oda sıcaklığında alınan EPR spektrumlarında üç düzlemde de tek çizgi gözlendi.Ayrıca bu komplekslerin X-ışını kırınımı çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
Özet (Çeviri)
This study is composed of two parts. In the first part, Copper(II) Bisperklorato-tetrakis(Vim) (1) and Cu2+ ions doped Zink(II) malonate dihidrate (2) complexes have been synthesized. EPR spectra of single and powder crystals were recorded both at room temperature and 113 K. In the complex 1, the center belonging to has one site indicating the triclinic crystal system. In the complex 2, Cu2+ ion has two sites indicating monoclinic crystal system. g and A tensors, principal values and di-rection cosines of the complex were identified by using the data obtained from the EPR spectra. The spin Hamiltonian parameters have been calculated to construct the ground state wave function of Cu2+ ions for each paramagnetic center. In the second part of the study, Copper(II) phthalate bis(Vim) (3), Copper(II) disuccinato tetrakis(Vim) (4), Copper(II) malonate trihidrate (5) and Copper(II) tet-rakis (imidazole) dinitrate (6) complexes have been synthesized. The EPR spectra of complex 5 were recorded both at room temperature and low temperature, while that of complexes 3, 4 and 6 were recorded only at room temperature.Moreover, some information about X-ray diffraction investigation of these complexes was given.