Artvin İlinde tıbbi atık yönetiminin incelenmesi
Examination of medical waste management in the province of Artvin
- Tez No: 341465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN GAMZE TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Medical Waste, İnfectious, Health Care Provider
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Tıbbi atıklar hastane ve diğer sağlık kuruluşlarının faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkan enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici atıklardır. Tıbbi atıklar yüksek orandan enfeksiyon kaynağı içerir. Tıbbi atıkların yönetimi ve bertarafı, Türkiye'de dahil olmak üzere gelişmekte olan tüm ülkelerin ortak sorunlarından birisidir. Günümüzde, diğer bütün kuruluşlarda olduğu gibi sağlık kuruluşlarında da atık miktarları verdikleri hizmet ölçüsünde her geçen gün hızla artmaktadır. Sağlık kuruluşlarından kaynaklanan bu atıklar evsel katı atıkların dışında havada, suda ve toprakta kalıcı özellik göstermekte ve ekolojik dengeyi bozmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Artvin kentinde tıbbi atık yönetimini incelemek, karşılaşılan problemleri belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmektir. Çalışma kapsamında, öncelikle mevcut yasal ve kurumsal düzenlemeler değerlendirilmiş, tıbbi atıkların kaynaklandığı sağlık kuruluşları hazırlanan anketler, yetkililerle yapılan mülakatlar ve kapsamlı bir saha çalışması yardımı ile incelenmiştir. Elde edilen veriler, tıbbi atıkların miktar, tür ve kaynaklarına ilişkin bir envanter geliştirilmesinde kullanılmıştır.Yapılan öneri ve yorumlara ilişkin tüm grafik ve tablolar sunulmuştur. Anahtar Kelime: Tıbbi Atık, Enfeksiyöz, Sağlık Kuruluşu
Özet (Çeviri)
Medical waste is infectious, pathologial and sharp- princking kind of waste that is resulted by the activities of Health Intitutions and Organizations. Medical Waste is the severe Infection Source in the nature it self. The management of the health-care wastes is among the significant problems in Turkey as it is in most of the developing countries.Today, as in all other organizations, the amount of waste generated in the health-care institutions is rising due to their extent of service. This waste from health-care institutions shows permanent features in the air, water and soil and disturbs the ecological balance. The objective of this study is to scan the methods of the medical-care waste in the Artvin, to determine the possible problems and solution to these problems.In the scope of the study, firstly the existing institutional and legislative framework are reviewed and the health-care institutions generating the wastes are surveyed through the prepared questionnaires, comprehensive field research and personnel interviews. By the obtained data, the inventory about the amounts, types and sources of the health-care wastes is developed.All the graphs and tables related to the proposed suggestions are illustrated in the study.