Tetrasiyanonikelat ve 4-vinilpiridin içeren dinükleer kompleks bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu ve hidrojen depolama kapasitelerinin belirlenmesi
Synthesis and characterization of dinuclear coordination compounds with tetracyanonickelate and 4-vinylpyridine and determination of their hydrogen storage capacities
  1. Tez No: 341468
  2. Yazar: AHMET BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANDAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tetrasiyanonikelat(II), 4-Vinilpiridin, Hidrojen Depolama, Koordinasyon Bileşikleri, Tetracyanonickelate(II), 4-vinylpyridine, Hydrogen Storage, Coordination Compounds
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Cu(II), Ni(II), Co(II) ,Zn(II) ve Cd(II) metal iyonlarının 4-vinilpiridin ve tetrasiyanonikelat içeren dinükleer [Co(4-vpyr)2Ni(?-CN)4]n, [Ni(4-vpyr)2Ni(?- CN)4]n , [Cu(4-vpyr)2Ni(?-CN)4]n, [Zn(4-vpyr)2Ni(?-CN)4]n ve [Cd(4-vpyr)2Ni(?- CN)4]n koordinasyon bileşikleri sentezlendi.Sentez edilen komplekslerin yapıları IR Spektroskopisi, elementel analiz,manyetik moment ve X-ışını kırınımı tek kristal yöntemi kullanılarak aydınlatıldı.Komplekslerin termik davranışları ise eş zamanlı olarak TG ve DTA teknikleri ile açıklandı.Sentezlenen komplekslerin yüzey alanları ve hidrojen depolama kapasiteleri ölçüldü. Co(II), Cu(II), Zn(II) ve Cd(II) komplekslerinin yüzey alanlarının sırasıyla 22,60, 17,06, 25,29 ve 8,67 m2/g olduğu; Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) ve Cd(II) komplekslerinin maksimum hidrojen depolama kapasitelerinin sırasıyla % 1,70, % 2,35, % 2,36, % 3,30 ve % 1,69 g H2/g olduğu bulundu. Bu tez kapsamında sentezlenen kompleksler arasında Zn(II) kompleksinin en yüksek miktarda hidrojen depoladığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this work, dinuclear coordination compound complexes of Cu(II), Ni(II), Co(II) and Zn(II) metal ions with 4-vinylpyridine and tetracyanonickelate(II), [Co(4- vpyr)2Ni(?-CN)4]n, [Ni(4-vpyr)2Ni(?-CN)4]n , [Cu(4-vpyr)2Ni(?-CN)4]n, [Zn(4- vpyr)2Ni(?-CN)4]n and [Cd(4-vpyr)2Ni(?-CN)4]n, have been synthesized.These complexes were characterized by elemental analysis, IR, magneticmeasurements and single crystal X-ray diffraction. Thermal behaviors of the complexeswere determined simultaneously by TG, DTG and DTA.The hydrogen storage performances and surface areas of the synthesized complexes were examined by HPVA at 77 K and BET analysis. Surface area of Co(II), Cu(II), Zn(II) and Cd(II) complexes are 22.60, 17.06, 25.29 and 8.67 m2/g, respectively. Hydrogen strorage performance of the synthesised Co(II), Ni(II) Cu(II), Zn(II) and Cd(II) complexes are % 1.70, % 2.35, % 2.36, % 3.30 ve % 1.69 g H2/g,respectively. It was determined that the hydrogen storage performance of the Zn(II) complex is highest amoung the synthesized complexes in this work.