Yüksek basınç ortamında paramanyetik geçiş metal iyonları katkılı sülfat, fosfat, okzalat, nitrat, tartrat tuzları; alanin ve dimetil sülfon bileşiklerinin EPR spektroskopisi ile incelenmesi
Investigation of transition metals dopped sulphate, phosphate, oxalate, nitrate, tartrate salts; alanine and dimethyl sulphone compounds via EPR spectroscopy at high pressure medium
- Tez No: 341476
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TAPRAMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, Otoklav, UV-VIS Spektroskopi, EPR, High Pressure Reactor, UV-VIS Spectroscopy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atom ve Molekül Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısmında, alkali ve toprak alkali halojenür kristalleri ve daha çok Potasyum dihidrojen fosfat (KDP) benzeri kristallerin içine normal şartlarda katkılandırılamayan safsızlıklar yüksek basınç otoklavı ile katkılandırılmaya çalışılmıştır. Bu safsızlıklar, Cu2+, Mn2+ ve VO2+ gibi paramanyetik geçiş metal iyonlarıdır. Ev sahibi maddenin uygun çözücüde ve yüksek sıcaklıkta doygun çözeltisi hazırlandıktan sonra otoklav içinde, içine katkılandırılacak safsızlığın normal hava, azot, oksijen ve argon gibi gazlarla oluşturulan yüksek basınç altında yavaş soğutularak örgüye girmesi sağlandı. Bunların ev sahibi yapı örgü üzerindeki etkileri, yerleşimleri, oluşan safsızlıkların ya da renk merkezlerinin spektroskopik analizleri, özellikleri EPR ve UV-Vis spektroskopileri ölçümleri yapılmıştır.Bu çalışmanın ikinci kısmında ise, tartrat, nitrat, sülfat ve fosfat grubu içeren bazı moleküller ile biyolojik öneme sahip bazı maddeler argon ortamında hava ile teması kesilerek, değişik basınç ve sıcaklık şartları altında katı halde geçiş metal iyonları Cu2+, Mn2+ ve VO2+ ile reaksiyona sokulmuştur. Bunların ev sahibi yapı örgü üzerindeki etkileri, yerleşimleri, oluşan safsızlıkların ya da renk merkezlerinin spektroskopik analizleri, özellikleri EPR ve UV-Vis spektroskopileri ölçümleri yapılmıştır.İkinci grupta oluşan yapılar, daha önce yapılan çalışmalardan farklı sonuçlar vermiştir ve farklılıklar rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is composed of two parts. In the first part, alkali metal halides and alkaline earth metal halides, and also in Potassium dihydrogen phosphate (KDP) single crystals were investigated by EPR spectroscopy after doping paramagnetic metal ions in high pressure reactor, which was not doped under normal condition.The transition metal ion used were Cu2+, Mn2+ and VO2+. In order to dope the ions, saturates solutions of host compounds were prepared at high temperatures and the impuritien were added. Then the hot solutions and left for slow cooling were put into high pressure reactor. The proceses were repeated with normal air, nitrogen, oxygen and argon atmosphere for different pressures and temperaturer. The single crystals formed were taken for investigation by EPR and UV-VIS spectroscopies.In the second part the paramagnetic metal ions Cu2+, Mn2+ and VO2+ were doped into the compounds. Including tartrate, nitrate, sulphate and phospate in argon atmosphere with different pressure and temperature in high pressure reactor. The doped compounds were taken for investigation by EPR and UV-VIS spectroscopies.The structures formed in the second part gave unexpected some results and the structures were explained.