Bazı seçilmiş yıldızların kinematik özellikleri ve bunların karşılaştırılması
Kinematic properties of some selected stars and comparison to other groups
  1. Tez No: 341521
  2. Yazar: AHMET İSKENDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Algol türü çift sistemler ? kinematik ? dikine hızlar ?yaş, Algol binary systems ? kinematic ? radial velocities ? age
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, 1997 yılında yayınlanan Hipparcos Kataloğundaki Algol türü ışık eğrisine sahip yıldızlar herhangi bir uzaklık sınırlaması olmadan belirlenmiştir.Hipparcos kataloğundan belirlenen bu yıldızların astrometrik verileri (ıraklık açıları ve hataları, öz hareketleri ve hataları, koordinatları ve hataları, periyotları, tayf türleri, parlaklıkları ve renkleri) Hipparcos kataloğundan alınmıştır. Bu yıldızların dikine hızları ise literatürden alınmıştır.Algol yıldızları göreli ıraklık açısı hatalarına ve tayf türlerine göre alt guruplara ayrılmış ve bu alt gurupların ortalama uzay hızı bileşenleri (u, v, w), hız dağılımları (?u, ?v, ?w), konumları (x, y, z) ve kinematik yaşları hesaplanmıştır.Göreli ıraklık açısı hatası ?? / ? < 0.500 olan yıldızlar için ortalama uzay hızı bileşenleri (u, v, w) = (-11.6 ± 1.7, -13.2 ± 1.3, -7.3 ± 1.0), hız dağılımları (?u, ?v, ?w) = (26.6 ± 2.4, 20.8 ± 1.8, 15.3 ± 1.4) ve yaşları t = 1.83 Gyıl olarak bulunmuştur.Bulunan kinematik veriler tartışılmıştır. Bu veriler daha önce çift yıldızlar için yapılan kinematik çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, the Algol type binaries have selected from the Hipparcos Catalogue (1997) without any parallax limitations.These stars were then identified in the Hipparcos Catalogue (Perryman vd., 1997) and their astrometric data (parallaxes, proper motins, positions and their errors, spectral types, periods, magnitudes and colours) were taken from the Hipparcos Catalogue. Radial velocities of these stars were taken from literature.The Algol systems were divided into sub-groups according to relative parallax error and according to spectral types. The mean space motion components (u, v, w), velocity dispersions (?u, ?v, ?w), positions (x, y, z) and ages were calculated for each sub-groupsFor ?? / ? < 0.500, the mean space motions (u, v, w) = (-11.6 ± 1.7, -13.2 ± 1.3, -7.3 ± 1.0), velocity dispersions (?u, ?v, ?w) = (26.6 ± 2.4, 20.8 ± 1.8, 15.3 ± 1.4) and age t = 1.83 Gyear were calculated.The kinematic properties and ages of these groups were discussed. The results were compared with previous studies, including other types of binary star objects.