Sb ve B katkılı Ca3Co4O9 bileşiğinin termoelektrik özelliklerinin incelenmesi
An investigation of thermoelectric properties of Sb and B doped Ca3Co4O9 oxide compound
- Tez No: 341559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termoelektrik, Oksitli Termoelektrik Malzeme, Ca3Co4O9, Thermoelectricity, Oxide Thermoelectric material, Ca3Co4O9
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tezde katıhal reaksiyon yöntemi ile üretilen Ca3Co4O9 malzemesinin termoelektrik ve manyetik özellikleri çalışıldı. Ca yerine Sb ve B elementlerinin Ca3Co4O9 malzemesinin ZT katsayısı üzerine etkileri incelendi. Üretilen malzemelerin mikroyapısal, manyetik ve termoelektrik özellikleri incelenerek termoelektrik performansları karakterize edildi. Sb katkılaması örneklerin termoelektrik özelliklerinde düşüşe neden olmuştur. B katkılamasında katkılama düzeyine bağlı olarak farklı termoelektrik davranışlar görülmüştür. B x=0.5 katkılaması ile termoelektrik performansta artma görülmüştür. ZT katsayısı katkılı olmayan örnekleregöre 3.5 kat daha yüksek elde edilmiştir. Oda sıcaklığında ZT katsayısının 25x10-4olduğu bulunmuştur. Katkılama elementine ve miktarına bağlı olarak örneklerde 19 K civarında paramanyetik-ferrimanyetik faz geçişi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, both thermoelectric and magnetic properties of Ca3Co4O9 compound fabricated by solid state reaction technique were investigated. The effects of Sb and B substitution for Ca on Ca3Co4O9 on ZT coefficient were examined. Materials fabricated was characterized by micro-structural, magnetic and thermoelectric properties.The Sb substitutions caused to decrease the thermoelectric performance of samples, however, the B substitution showed different thermoelectric behavior depending on substitution level. The thermoelectric performance for x=0.5 B substitution increased. The ZT coefficient was obtained 3.5 times higher than un-substituted sample. It is found that ZT coefficient room temperature was 25x10-4 for this compound. The samples showed a paramagnetic-ferrimagnetic phase transition at low temperatures depending on substitution level and elements.