Mısırda farklı kalitedeki sulama sularının karbon (13C/12C) izotopik değişimine ve stoma iletkenliğine olan etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of irrigation water with different qualities in corn on carbon (13C/12C) isotopic discrimination and stomal conductance
- Tez No: 341603
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA KALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Karbon izotop ayrımı, stoma iletkenliği, sulama suyu kalitesi, şeker mısır (Zea mays saccharata), Carbon isotope discrimination, stomal conductance, water irrigation quality, sweet corn
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, farklı kalitedeki sulama sularının ve Merit F1 şeker mısır (Zea mays saccharata) bitkisinin karbon izotopik değişimine (13C/12C) ve stoma iletkenliğine olan etkilerini araştırmak amacıyla saksı denemeleri şeklinde serada yürütülmüştür. Denemede kullanılan farklı kalitedeki sulama suları Ca:Mg oranları 1:1 olacak şekilde saf su üzerine suda eriyebilirliği yüksek olan NaCl, CaCO3 ve MgSO4 tuzları kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırma, 5 farklı sulama suyu tuzluluğu (T1=0 dS/m, T2=1.5 dS/m, T3=3 dS/m, T4=5 dS/m ve T5=10 dS/m) ve 3 farklı Sodyum Adsorpsiyon Oranı (S1=5, S2=10, S3=15) konuları Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel düzende 3 tekrarlamalı olmak üzere ele alınmıştır. Bitkiler 30-35 cm boya ulaştığında yapraklarda stoma iletkenliği, direnç cinsinden ölçülmüştür. Hasat edilen bitkilerde kuru ağırlık ve karbon izotop analizi belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; karbon izotop ayrımı (?) sulama suyu tuzluluğun artışına paralel olarak artmıştır. T1 konusunda ortalama karbon izotop ayrımı en düşük olurken (4.00), T5 konusunda ortalama karbon izotop ayrımı en yüksek (4.65) bulunmuştur.Sulama suyu tuzluluğunun artışı ile stoma direncinde artış görülmüştür. Stoma direncinin artışı ile fide kuru ağırlığı arasında negatif bir ilişki gözlemlenirken karbon izotop ayrımı arasında ise pozitif bir ilişki gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in a greenhouse in the pot experiments in order to determine the effects of the irrigation water at different qualities on carbon isotopic discrimination (13C/12C) and stomal conductance of the Merit F1 type sweet corn (Zea mays saccharata). Different quality irrigation waters used in the experiment are established by using NaCl, CaCO3 and MgSO4 salts that have high solubility in purified water at a Ca:Mg ratio of 1:1. The experiment was conducted as Randomized Plot Design in factorial with 3 replications of 5 different irrigation water salinity (T1=0 dS/m, T2=1.5 dS/m, T3=3 dS/m, T4=5 dS/m and T5=10 dS/m) and 3 different Sodium Adsorption Ratio (S1=5, S2=10, S3=15) treatments. When the plants reach 30-35 cm length; the stomal conductance on the leaves were measured in terms of resistance. Dry weight and carbon isotope analysis in harvested plants were specified. According to the results of the research; carbon isotope discrimination (?) has increased in parallel with the increase of the salinity of the irrigation water. While the average isotope discrimination in T1 is at the lowest (4.00), the average carbon isotope discrimination in T5 is found as the highest (4.65). By means of the increase of the salinity of irrigation water, an increase in the stoma resistance was observed. While a negative relationship was observed between the increase of the stoma resistance and seedling dry weight; a positive relationship was observed with carbon isotope discrimination.