Chlorella vulgaris'in biyoflokülantlarla sıvı ortamlardan ayrımı
Seperation of Chlorella vulgaris from liquid phase using bioflocculants
- Tez No: 341611
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR GÜL KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyoflokülant, Chlorella vulgaris, Bacillus amyloliquefaciens, Bioflocculant, Chlorella vulgaris, Bacillus amyloliquefaciens
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, İzmir, Isparta, Antalya, Denizli, Balıkesir ve Bursa illerinden toplanan toprak ve atık su örneklerinden 109 adet suş izole edilmiştir. Biyoflokülant aktivitesi belirlenecek suşların öncelikle morfolojik özellikleri ve Gram tepkimesi incelenmiştir. Suşlardan elde edilen ve içerisinde biyoflokülant bulunan süpernatantların küme oluşturma aktiviteleri spektrofotometrik ölçümler ile belirlenmiştir. Küme oluşturma aktivitesi en yüksek olan 5 adet suşun 16S rRNA dizi analizi ile moleküler tanısı yapılmıştır. Suşlardan 2?si Bacillus amyloliquefaciens, 1?i Pseudomonas koreensis, 1?i Microbacterium oleivorans ve 1?i Chryseobacterium indologenes olarak cins ve tür düzeyinde tanımlanmıştır. Ayrıca, suşların en fazla biyoflokülant ürettikleri inkübasyon süresi incelenmiştir. B. amyloliquefaciens AS21a?nın 16 saat inkübasyon sonucunda en yüksek küme oluşturma etkisine sahip olduğu bulunmuştur. Bu nedenle biyoflokülantın üretimi ve saflaştırılması işlemlerine bu suşla devam edilmiştir. Saflaştırılan biyoflokülantın yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla protein tayini, karbonhidrat tayini ve FTIR analizi yapılmıştır. Analizler, biyoflokülantın protein ve karbonhidrat içeren bir biyopolimer olduğunu göstermiştir. Ayrıca, pH ve çökelme materyali olarak kullanılan kaolinin saflık derecesinin küme oluşturma aktivitesine etkisi de incelenmiştir. En verimli çökeltme etkinliği pH 8,0?de saf kaolin kullanımıyla elde edilmiştir. Son olarak ham süpernatantın ve saflaştırılmış biyoflokülantın Chlorella vulgaris?i çökeltme etkinliği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 109 strains were isolated from samples of soil and waste water that were collected from İzmir, Isparta, Antalya, Denizli, Balıkesir and Bursa. Strains that will be determined the flocculating activities were investigated for their morphological properties and gram reactions. The flocculating activities of the cell free culture supernatants containing bioflocculant were analyzed using spectrophotometric method. 5 strains exhibited the highest flocculating activity were identified using 16S rRNA gene nucleotide sequence analysis. The strains were identified as Bacillus amyloliquefaciens (2 strains), Pseudomonas koreensis, Microbacterium oleivorans and Chryseobacterium indologenes. In addition, it was determined the optimum incubation time for the maximum flocculating activity. B. amyloliquefaciens AS21a was found to have the highest flocculating activity after 16 hours incubation period. For this reason, this strain was used for production and purification of bioflocculant. The structural properties of the purified bioflocculant were determined by total protein and carbohydrate analysis, FTIR spectroscopy analysis. It was concluded that the bioflocculant is a biopolymer containing protein and carbohydrate. The effects of pH and purity degree of kaolin using as a flocculating material on the bioflocculating activity were also investigated. The highest flocculating activity was obtained at pH 8.0 using pure kaolin. The flocculation efficiency of crude supernatant and pure bioflocculant on Chlorella vulgaris was determined.