Bor ve amorf silikanın bentonitin mühendislik özelliklerine etkisi
Boron and amorphous silika's the effect of engineering properties at bentonite
  1. Tez No: 341629
  2. Yazar: BURAK DERELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirme, Bentonit, Bor, Amorf silika, Ground Improvement, Bentonite, Colemanite, Amorphous Silica
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tez çalışmasında, yüksek şişme özelliği gösteren bentonit kilinin içine belli oranlarda amorf silika ve bor grubu oksitlerden olan kolemanit minerali ayrı ayrı karıştırarak mühendislik özelliklerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu deney sonuçları değerlendirilerek iki katkı arasından amorf silika seçilerek; %5 kireç katkısı sabit tutularak deneyler tekrarlanmıştır. %5 kireç katkılı amorf silikalı numuneler 7, 14, 28 gün küre bırakılarak serbest basınç deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda %2 kolemanit katkısı ve %6 amorf silika katkısının şişen zeminlerde iyileştirme amaçlı kullanılabileceği belirlenmiştir. %5 kireç katkısı sabit tutularak amorf silika değişiminin incelendiği deneylerde ise artan amorf silika miktarının serbest basınç mukavemetini arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we research the effect of engineering specifications by mixing separately the colemanite mineral which is formed by the certain amount of amorphous silica and oxides of boron group put into betonite clay being properties of a high proportion of swelling. This experiment results are evaluated. By selecting amorphous silica amongst admixture, these samples are repeated by keeping constant of the %5 addition of lime. %5 amorphous silica admixture limestone samples are left 7,14 and 28 days into the cure and unconfined compression tests are carried out. As a result of experimental work, the contribution of %2 colemanite and %6 amorphous silica are determined to us for improving the swelling soils. In the experiments, the changes of amorphous silica are investigated by keeping constant the %5 addition of time and it is determined that the increasing amount of the amorphous increases the unconfined compression strength of metarials.