İletken polimer ile modifiye edilmiş DNA sensörlerini kullanarak genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) belirlenmesi
Conducting polymer modified by using DNA sensors genetically modified organisms (GMOs) determination
  1. Tez No: 341657
  2. Yazar: FATMA DANAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL UYGUN ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: DNA biyosensörü, QCM, PT/TiO? Kompozitler, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO), Dönüşümlü Voltametri, Rf Plazma, Trichoderma ouroviride, cellulase, purification, ions and surfactant, subsrat specifity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez çalışmasında farklı parametrelerde (güç, basınç ve zaman) RF plazma ortamında sentezlenen PT/TiO? nanokompozitleri kullanılarak yeni DNA sensörleri geliştirilmiştir. Modifiye edilmiş DNA sensör elektrotlarının özellikleri Quartz Kristal mikrobalans (QCM) ve Potansiyostat yöntemleri ile incelendi. Potansiyometrik yöntemle dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak maksimum akım ve yükseltgenme potansiyel değerleri belirlendi. Farkli plazma koşullarında hazırlanan farklı nanokompozitler birbirine göre üstün davranışlar göstermiştir. Bu nedenle içlerinden en iyi sonuç veren nanokompozitler gruplandırılarak seçildi. Seçilen nanokompozitlerin DNA (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)) biyosensörleri oluşturularak biyomimetik yapıda sensörler elde edildi. Modifiye edilmiş elektrotlar üzerinde hazirlanan DNA sensörlerinin özellikleri hem elektrokimyasal olarak akım-potansiyel(I-V) hem de QCM sistemi ile kütle-zaman(m-t, f-t) bağlı frekans değişimleri ölçülerek incelendi. PT/TiO? nanokompozitleri ile modifiye edilmiş DNA biyosensöründe damlatma kurutma yöntemiyle probe ve target ilavesiyle hibridizasyon gerçekleştiğinde akımda azalma gerçekleşmiştir. Kısa sürede ve hassasiyeti yüksek sensör cevapları görüldü. PT/TiO? nanokompozitlerinin dönüşümlü voltametride yükseltgenme potansiyeli 1,7 V civarında iken DNA biyosensörü oluşturulduğunda bu potansiyelde azalma gözlendi. QCM-DNA biyosensöründe ise kütle artışına va zamana bağlı olarak frekans değişiminde azalma gözlemlendi. Konsantrasyonlarına bakıldığında ise 0,25?M gibi çok az derişime duyarlı biyosensörler elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, new DNA sensors were developed using rf plazma synthesized PT/TiO? nanocomposites. Characteristics of DNA sensor electrodes were examined with a potentiostat and QCM(Quartz crystal microbalance). Potentiometric method using cyclic voltammetry technique, the maximum current and the oxidation potential values were determined. Nanocomposites prepared in different plasma condition were shown towards each other is superior behaviour. Therefore, nanocomposites giving the best results were selected. Biomimetics sensors were obtained by using selected nanocomposites as DNA(genetically modified organisms) biosensor. Prepared on the modified electrodes and electrochemical properties of DNA sensors, current-potential (IV) as well as mass-time QCM system (mt, ft) were evaluated by measuring the frequency changes. PT/TiO? nanocomposites modified with the addition of DNA probe and target occur hybridization by applying drip drying method. Hybridization current has decreased. It was shown that DNA biosensor was performed succesfully. In a short time, high-accuracy sensor responses were seen. Oxidation potential of PT / TiO? nanocomposites were around 1,7 V in the cyclic voltammetry, but created with DNA biosensor, its potential is decreased. QCM-DNA biosensor, increase in time-dependent mass and frequency reduction was observed. In terms of concentration, as little as 0,25?M concentration was obtained sensitive sensor.