İlaç yüklü nanolif sistemlerden kontrollü ilaç salınımı
Controlled drug delivery from the drug loaded nanofiber systems
  1. Tez No: 341658
  2. Yazar: GAMZE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL UYGUN ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç yüklü lifler, Elektroeğirme, PVA poli(vinil alkol), İbuprofen, Kontrollü Salınım, QCM, Drug Loaded Fibers, Electrospinning, PVA Poly(vinyl alcohol), Ibuprofen, Controlled Release, QCM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, selüloz asetat (CA), polivinil alkol (PVA), polivinil alkol/kitosan (PVA/Ch), polivinil alkol/plazma modifiye kitosan (PVA/PMCh), polivinil alkol/kitosan/ibuprofen (PVA/Ch/İBU), polivinil alkol/plazma modifiye kitosan/ibuprofen (PVA/PMCh/İBU) ve selüloz asetat/ibuprofen (CA/İBU) nanolifleri blend hazırlama yöntemi ile sentezlendi, farklı teknikler ile karakterize edildi ve ilaç salınım özellikleri incelendi. Elde edilen nanoliflerin yapısal özellikleri Fourier Çevirimli İnfrared Spektroskopisi (FTIR) analizleri ile aydınlatılarak polimerleşmeyi ve nanolif oluşumunu destekleyen spektrumlar elde edildi. Spektrumlarda karakteristik pikleri belirgin bir şekilde ortaya çıktığı görülmüştür. Nanolif yapıları elektroeğirme yöntemi ile elde edilmiştir. Nanoliflerin yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile aydınlatılmıştır. Polimer blend çözeltilerine ilaç etken maddesi eklendiğinde morfolojisinin değiştiği gözlemlendi. Elektroeğirme yöntemiyle elde edilen nanoliflerden PVA/PMCh/İBU moleküllerinin boncuk lif çapı 620- 660 nm arasında, PVA/Ch/İBU moleküllerinin boncuk lif çapının 580-860 nm arasında ve CA/İBU moleküllerinin boncuk lif çapının 1- 1.770 µm arasında olduğu görülmüştür. Nanolif yapılarından ilaç etken maddesinin salınımı UV-görünür bölge spektroskopisi (UV-vis), elde edilen tüm nanolif yapılarının ısıl kararlılıkları termogravimetrik analizler (TGA/DTA/DSC) ile incelendi. İlaç salınım çalışmaları Kuartz Kristal Mikroterazi (QCM) metodu ile incelendi. QCM verilerini desteklemek için belirli aralıklarda alınan örnekler ile UV-görünür bölge spektroskopisi yöntemi çalışıldı. Nanolif yapılarından İbuprofen etken maddesinin salınımları incelendiğinde; PVA/PMCh/İBU nanolif sisteminin en iyi R2 değeri (0.99636) göstermesi ile salınım özelliğinin de en iyi olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this work, cellulose acetate (CA), polyvinyl alcohol/chitosan (PVA/Ch), polyvinyl alcohol/plasma modified chitosan (PVA/PmCh), polyvinyl alcohol/plasma modified chitosan/ibuprofen (PVA/Ch/IBU), polyvinyl alcohol/plasma modified chitosan/ibuprofen (PVA/PmCh/IBU) and cellulose acetate/ibuprofen (CA/IBU) nanofibers were synthesized using various techniques, and their drug release properties. The structures of the nanofibers were characterized using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and FTIR results showed characteristic peaks supportting the polymerization and nanofiber formation. Scanning electron microscopy (SEM) was used to investigate the surface morphologies of the nanofibers. When ibuprofen is added to solutions of the polymer blend, morphology of the nanolif obtained was changed. The diameters of the nanofibers obtained by the electro-spinning were from 620 to 660 nm for PVA/PmCh/IBU beads fiber, 580-860 nm for PVA/Ch/IBU and 1-1.770 µm for CA/IBU. The release of ibuprofen from nanofibers from nanofibers structures were investigated by using UV-Vis spectroscopy, and thermal properties were characterized by thermogravimetric analysis (TGA). Drug delivery studies were evaiuated by the QCM method. UV-Vis absorption spectroscopy was used to support the results obtained from the QCM method. Invesitgation of the delivery of ibuprofen from the nanofibers structures, the best release was obtained using the PVA/PmCh/IBU structures with 0.99636 of R2.