Tıpta radyasyon ölçümlerinde kullanılan yarı iletken dedektörlerin karakteristik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the characteristics of semiconductor detectors used in medicine for radiation measurements
- Tez No: 341662
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZIM UÇAR, YRD. DOÇ. DR. NİNA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarı iletken diyotlar, yarı iletken diyotların bağımlılıkları, Semiconductor diots, conductor diots
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, radyasyon doz doğruluğunun kontrol edilebilmesine olanak sağlayan in-vivo (canlı ortam) dozimetri sisteminin bir parçası olan p tipi yarı iletken diyotların karakteristik özellikleri Co60 foton enerjisinde ele alındı. Çalışmada öngörülen özellikler alan boyutu, SSD, sıcaklık, gantri açısı ve kama filtre bağlılıkları incelendi. Co-60 tedavi cihazı radyasyon kaynağı olarak kullanıldı. Yarı iletken tipi olarak farklı yükseltme başlığına sahip olan EDP-5, EDP-10 ve EDP-20 diyotları incelemeye alındı. İyon odası ile radyasyon doz ölçümleri gerçekleştirilerek diyotlar için alan boyutu, SSD, sıcaklık, gantri açısı ve kama filtreye bağlı kalibrasyon faktörleri elde edildi. Ortam sıcaklığın yarı iletkenin algıladığı radyasyon dozuna etkisi incelendi ve sıcaklık-doz düzeltme değerleri her bir tip diyot için bulundu.
Özet (Çeviri)
In this paper, p type semiconductor diots' specifications are studied in Co-60 photon energy band, which are a part of in-vivo dosemetry system that controls radiation dose. Studied parameters are dimension, SSD, temperature, ganti angle and kama filter. Co-60 is used for radiation source. EDP-5, EDP-10 and EDP-20, which have different up scaling features, are stuided as well. Dimension, SSD, temperature, ganti angle and kama filter based calibration are put as output for diots while ion box and radiation dose are measured. The effect of radiation detected by semiconductor to the room temparure is studied and temperature-dose values are determined for each diots.