Afyonkarahisar koşullarında farklı ekim zamanlarında değişik olum dönemlerine sahip mısır çeşitlerinin büyüme gün sıcaklık derecelerinin belirlenmesi
Determination of growing degree days of maize varieties with different maturity periods according to sowing dates under Afyonkarahisar conditions
- Tez No: 341702
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Maize, sowing date, grain yield, growing degree-day
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırma Afyonkarahisar ekolojik koşullarında 2011 vejetasyon döneminde bazı atdişi mısır çeşitlerinin (Bora, Prestij ve Hido) tane verimi, verimle ilişkili bazı özellikler ve büyüme gün derece (BGD) üzerine farklı ekim tarihlerinin (20 Nisan, 1 Mayıs, 10 Mayıs, 20 Mayıs ve 1 Haziran 2011) etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak, ana parsellere ekim tarihleri ve ana parseller içerisindeki alt parsellere mısır çeşitleri gelecek şekilde kurulmuştur. Ekim tarihleri arasında en yüksek tane verimi ise (993.6 kg/da) 10 Mayıs ekim tarihinde elde edilmiştir. Mısır çeşitleri tane verimi ve koçan özellikleri açısından Bora, Prestij ve Hido şeklinde dizilmiştir, bitki boyu ve sap kalınlığı açısından ise Hido, Prestij ve Bora şeklinde dizilmiştir. Ekim tarihleri x çeşit interaksiyonunun mısırın tane verimine ve verim komponentlerine etkisi istatistiksel olarak önemli olmuştur. En yüksek tane verimi (1080.7 kg/da) 10 Mayıs ekim tarihinde ekilen Bora çeşidinde belirlenmiştir. En düşük tane verimi (631.9 kg/da) ve verim komponentleri ilk ekim tarihi olan 20 Nisan?da Hido çeşidinden elde edilmiştir.Afyonkarahisar ekolojik koşullarında farklı ekim tarihlerinde mısırın toplam büyüme gün sıcaklığı 919.4 0C (20 Mayıs?ta ekilen orta erkenci Prestij çeşidinde) - 1355.9 0C (10 Mayıs?ta ekilen geçci Hido çeşidinde) arasında değişmiştir. Anahtar Kelimeler: Mısır, ekim tarihi, tane verimi, büyüme derece gün.
Özet (Çeviri)
The research was carried out with aim to determine the effects of different sowing dates (20th April, 1st May, 10th May, 20th May and 1st June 2011) on grain yield, some yield-related traits and growing degree-days (GDD) of some dent corn cultivars (Bora, Prestij and Hido) under Afyonkarahisar ecological conditions in 2011 vegetation season. The experiment was set up according to a Randomized Complete Block Design in a split-plot arrangement with three replicates, where sowing dates were in the main plots while the maize cultivars were in subplots split within the main plots. Of the sowing dates, the highest grain yield was obtained from 10th May swing date (993.6 kg da-1). The grain yield and ear characteristics of the cultivar were arranged Bora, Prestij and Hido with decreasing order. In plant and stem diameter were arranged as Hido, Prestij and Bora with decreasing order. The effects of the sowing dates x the maize cultivars interactions on grain yield and some yield-related traits of dent corn were statistically significant. The highest grain yield (1080.7 kg da-1) was determined from the Bora cultivar on sown 10th May. The lowest grain yield (631.9 kg da-1) and its components were obtained from the Hido cultivar on 20th April, the earliest sowing date.Total growing degree-days accumulated as harvest period of dent corn in different sowing dates occurred between 919.4 0C (Prestij cultivar sown on 20th May) - 1355.9 0C (Hido cultivar sown on 10th May) under Afyonkarahisar ecological conditions.