Isparta ilinde taze olarak satışa sunulan çipura (Sparus aurata Linneaus, 1758) balığının mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
Determination of the microbiological quality of gilthead seabream (Sparus aurata Linneaus, 1758)) marketed as fresh in Isparta
  1. Tez No: 341703
  2. Yazar: MUHAMMET OĞUZHAN BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çipura balığı, Sparus aurata, mikrobiyolojik kalite, satış yeri, Isparta
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma Isparta ilindeki su ürünleri perakende satış noktalarında satışa sunulan çipura balığının (Sparus aurata L.1758) mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Çalışmada kullanılan balıklar Isparta ilindeki su ürünleri perakende satış noktalarından temin edilmiştir. 30 gün süre ile dört farklı satış noktasından temin edilen çipura balığında Toplam mezofilik aerobik bakteri, Toplam psikrofilik aerobik bakteri, Maya Küf, Staphylacoccus spp., Salmonella spp., Koliform ve E.coli mikroorganizmaları incelenmiştir. Mikrobiyolojik analizler sonucunda TMAB sayısı 3,462±0,938 - 5,810±0,469 log kob/g aralığında, TPAB sayısı 3.206±0,626 - 5,810±0544 log kob/g aralığında belirlenmiştir. Maya-Küf 1,579±0,883 - 4,481±0,395 log kob/g aralığında değişkenlik göstermiştir. Staphylacoccus spp. 2,477±0,870 log kob/g ile 5,892±1,243 log kob/g aralığında tesbit edilmiştir. Salmonella spp. A ve B perakende satış noktasından alınan çipura balıklarında tespit edilememiştir. C ve D satış noktalarında 3,477±0,733 log kob/g ve 5,810±0,595 log kob/g aralığında değişim göstermiştir. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda E. coli? ye rastlanmamıştır. C ve D harfleri ile kodlandırılan satış yerlerinde insan sağlığını olumsuz etkileyen Salmonella spp. bakterisi tespit edilmiştir. TMAB, TPAB, Staphylacoccus spp. ve Maya-Küf sayısı kabul edilen sınırlar dahilindedir. Koliform değişkenlik göstermiştir. Analiz sonuçları bazı satış noktalarında hijyen problemi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determination of the microbiological quality of gilt head seabream (Sparus aurata linneaus, 1758) marketed as fresh in Isparta. The fish were obtained from retail markets in Isparta Province. Fish samples obtained from four different retail markets were taken as weekly for a period of 30 days. TMAB, TPAB, Yeast - mould, Staphylacoccus spp., Salmonella spp., Coliform and E. coli were investigated in sea bream. As a result the of microbiological analysis, the number of TMAB within the range 3.462 ± 0.938 to 5.810 ± 0.469 cfu / g, the number of TPAB within the range 3.206 ± 0.626 to 5.810 ± 0.544 cfu / g were determined.