The evaluation of individual financial investments in terms of behavioral finance: A capital market analysis
Bireysel yatırımların davranışsal finans konusuna ilişkin değerlendirilmesi: Bir sermaye piyasası analizi
  1. Tez No: 341721
  2. Yazar: GAMZE ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, etkin piyasa, rasyonel varsayımlar, yatırımcı eğilimi, psikolojik önyargılar, spekülasyon, sürü davranışı, Behavioral finance, market efficiency, rational facts, investor tendency, psychological prejudice, speculative bubbles, herd behavior
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hisse senedi fiyatlarının tahmin edilebilirliği finansal ve akademik çevrelerde en çok tartışılan ve ilgi çeken konulardan biri olmuştur. Hisse senedi fiyatlarını belirlemeye yönelik çalışmaların birçoğu, yatırımcıların kararlarını vermede, verilerden rasyonel bir şekilde yararlandığı fikrine dayanmasına rağmen, hisse senedi piyasasının işleyişini tam olarak anlayabilmek için hala bir adım ilerisi vardır. Bu adım; insanların yatırım kararlarında davranışsal eğilimlerini inceleyen Davranışsal Finans alanıdır. Bu çalışmada Türkiye?deki bireysel yatırımcı davranışlarının, geleneksel finans modellerinde karşılaşılan sorunlara bir cevap olarak ortaya çıkmış olan davranışsal finans alanına ilişkin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla, bu tezde belli davranışsal kavramlar İzmir?de yaşayan bireysel yatırımcılar üzerinde ampirik olarak test edilecektir. Bu çalışmanın diğer benzeri çalışmalardan farkı, Ege Bölgesi?nde ve İzmir?de bu konunun henüz araştırılmamış olmasıdır. Yukarıda bahsedilen davranışsal kavramların ispatı, Davranışsal Finans konusundan gündelik hayatta etkin bir şekilde yararlanılması amacı ile bu tezde sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The forecast ability of stock prices has long been one of the most discussed and challenging financial phenomena in both financial and academic circles. As the issue of determining stock prices have used to be understood through depending on rational facts and data, there has remained one step to reach actual prices of stocks in the efficient market. This step was a measure of the degree to which something cannot be forecasted without instinctive factors belonging to the psychological world of human. In this thesis, it is aimed to investigate the behavior of individual investors via Behavioral Finance Theory having emerged in response to difficulties faced by the traditional paradigm and as an up to date approach to financial markets. With this aim, it is empirically tested that main behavioral concepts such as psychological prejudices, speculative bubbles or herd behavior among individual investors living in İzmir. The difference of this study from other studies is that this issue has not been conducted in Aegean Region and of course in İzmir yet. So, the evidence of main behavioral concepts mentioned above are presented in order to show that Behavioral Finance can be effectively put into use in daily life.