Serebral anevrizmalı hastaların cerrahi tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of results of surgical treatment in the patients with cerebral aneurysm
- Tez No: 341825
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP GÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Komplikasyon, Tedavi Sonuçları, Cerrahi, Serebral Anevrizma, Complication, Outcomes, Surgery, Cerebral Aneurysm
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada; serebral anevrizmalı olguların cerrahi tedavi sonuçlarını irdeleyerek literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve sinir cerrahisi kliniğinde 30.03.1998- 12.12.2011 tarihleri arasında serebral anevrizması olan 286 hasta ameliyat edildi. Bu seri hem subaraknoid kanamalı (n=238, % 83.2) hem de insidental anevrizmalı (n=48, % 16.8) hastaları içeriyordu. Bu 286 hastanın cerrahi tedavi sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda, olguların kadın erkek oranı 172/114 (1.51) ve yaş ortalaması 50.56 (8-86) idi. 286 olgunun 45'i (% 15.73) çoğul anevrizma nedeniyle ameliyat edildi. 268 olguya klipaj uygulanırken, komplex anevrizmalı 4 hastada trapping beraberinde ECA-ICA bypass cerrahisi uygulandı. 286 olgunun 48' i (% 16.78) postoperatif erken dönemde eksitus oldu. 6. ayın sonunda kalıcı nörolojik kayıpların oranı % 6.6 (n=19) olarak tesbit edildi. Ölüm nedenleri , yeniden kanama (n=8), akciğer enfeksiyonuna sekonder sepsis (n=4), akut miyokard infarktüsü (n=3), beyin ödemi (n=2) ve vazospazma bağlı iskemi (n=31) idi. 75 olguda klinik vazospazm gelişti (% 26.22). Bu olguların 31' i (% 41.3) eksitus oldu. 21 (% 28) olguda ise kalıcı nörolojik kayıp gelişti. Hipertansif 12 hastanın 8' i (% 66.6) cerrahi sonrası gelişen yeniden kanama nedeniyle hayatını kaybederken, 4' ünde (% 33.3) ise kalıcı nörolojik kayıp gelişti. Sonuç olarak; hipertansiyon, yeniden kanama, vazospazm ve ileri yaş gibi bazı önemli faktörlerin varlığının, ölüm ve sakatlık oranlarını belirgin ölçüde artırdığını tespit ettik (p=0,001).
Özet (Çeviri)
In this study, the purpose is to examine the surgical outcomes of the patients with cerebral aneurysms and make some contribution to the literature. Between 30.03.1998 and 12.12.2011, 286 patients with cerebral aneursym were operated in the Deparment of Neurosurgery of Gaziantep Medical Faculty. This series included both the patients with subarachnoid hemorrhage (n=238, 83.2 %) and incidental aneurysms (n=48, 16.8 %). The results of the surgical treatment in the 286 patients were evaluated retrospectively. In our study, female:male ratio was (172/114) 1.51 and the mean age was 50.56 (8-86). Of the 286 patients, 45 cases (15.73 %) were operated on due to multiple aneurysms. While aneurysm clipping procedures were performed in 268 cases, ECA-ICA bypass surgery was performed on 4 patients with complex aneurysms. Forty eigth of 286 (16.78 %) cases died in the early postopertive period. At the end of the sixth month, the rate of permanent neurological deficits was determined as 6,6 % (n=9). The causes of the mortality were rebleeding (n=8), septicemia secondary to pulmonary infection (n=4), acute myocardial infarction (n=3), brain edema (n=2), and ischemia after vasospasm (n=31). Clinical vasospasm occurred in 75 cases (26.22 %). 31 of these patients (41.3%) died. And in 21 cases (28 %), permanent neurological deficits developed. 8 of 12 cases with hypertension (66.6 %) died due to rebleeding after surgery and permanent neurological deficits occured in the remaining 4 cases (33.3 %). In conclusion, we observed that the presence of some important factors such as hypertension, rebleeding, vasospasm, and old age increase the rates of mortality and morbidity significantly (p=0,001).