Masif plevral mayi drenajının kardiyopulmoner fonksiyonlara etkisi
- Tez No: 341847
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ OĞUZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: masif plevral mayi, kardiyopulmoner fonksiyonlar, drenaj, Massive pleural effusion, cardiopulmonary functions, drainage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Masif plevral efüzyon toraks duvarı, diyafram ve akciğerin kompliyansına bağlı olarak toraks içi basıncı artırır bu da kardiyopulmoner fonksiyonlarda kısıtlanmaya neden olabilir. Biz bu çalışmada masif plevral mayi drenajı ile kardiyopulmoner fonksiyonlarda ne gibi değişiklikler olduğunu göstermeyi planladık.Çalışmaya kliniğimize 13.09.2012 ile 26.02.2013 tarihleri arasında başvuran torokoskopi endikasyonu konan toplam 20 masif plevral efüzyonlu hasta alındı. Hastaların 12'si Erkek, 8'i kadındı. Hastaların yaş ortalamaları 61,8 ± 10,9 du. Çalışmaya alınan 20 hastadan 11 hasta AC CA, 2 hasta Meme CA, 2 hasta Mide CA, 1 hasta HCC,1 hasta KKY, 1 hasta Kolon CA, 1 hasta Pankreas CA, 1 hasta Parapnömonik efüzyon idi. Hastaların torokoskop ile plevral mayi drenajından bir gün önce ve bir gün sonra solunum sayıları, nabız sayıları, sistolik ve diyastolik kanbasınçları ve kangazı ölçümleri yapıldı. Hastalara amelitayathane şartlarında video torokoskopiden hemen önce swan ganz kateter takılarak hastaların CVP, PCWB ve PAB değerleri torokoskopi öncesi ve sonrasında ölçüldü.Masif plevral mayi drenajı öncesi ve sonrası kıyaslandığında solunum sayısı, sistolik kan basıncında, solunum sayısında ,PO2, PAB, CVP ve PCWB da istatistiksel olarak anlamlı bir düşme görülmüştür (p < 0,05). Diyastolik kan basıncında, PCO2 ve nabız sayısın da ise anlamlı bir değişim görülmemiştir. (p >0,05).Sonuç olarak masif plevral kardiyopulmoner kısıtlamalara yol açmaktadır. Mayi drenajı ile pek çok kardiyopulmoner parametrelerde düzelme görülmektedir. Ancak plevral mayinin kardiyopulmoner fonksiyonlar üzerine asıl etkisini belirleyen durumunun plevral mayi miktarından çok plevral mayinin toraks içine yol açtığı basınç değişikliği olabilir.
Özet (Çeviri)
Massive pleural effusion ,depends on chest wall,diaphragm and lung compliance increase the intrathoracic pressure and this can cause cardiopulmonary functions restriction.In this study,we plan to show what kind of changes in cardiopulmonary functions with the massive pleural fluid drainage.This study,included a total of 20 patients who have massive pleural effusion with thorocoscopy indications between the period of 13.09.2012 - 26.02.2013 times in our clinic.12 patients were male and 8 were female.The mean age of patients were 61.8-10.9.The study of 20 patients;11 patients have lung ca,2 patients have breast ca,2 patients have gastric ca,1 patient have hcc,1 patient have congestive heart failure,1 patient have pancreas ca,1 patient have parapneumonic effusion.One day before and one day after the drainage of pleural fluid with thoracoscop, respiratory rates ,pulse rates ,systolic and diastolic blood pressures ,blood gas were measured.In the operating room conditions before the thoracoscopy, by the swan ganz catheter placement, patients CVP, PCWB and PAB were measured.Massive pleural fluid drainage, compared with pre and post, respiratory rate, systolic blood pressure, PO2, PAB, CVP and PCWB have a statistically significant decrease(p0.05).As a result, cardiopulmonary restrictions lead to massive pleural effusions. With the fluid drainage, improvements have seen in many cardiopulmonary parameters.However, the main effect of pleural fluid on cardiopulmonary function status than the amunt of pleural effusion, pleural fluid into the thorax maybe caused by the change in pressure.