Tiroid disfonksiyonunda serum NO, ADMA ve apelin düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum NO, ADMA and apelin levels in thyroid dysfunction
  1. Tez No: 342010
  2. Yazar: ARZU ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Fizyoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, Apelin, tiroid disfonksiyonu, ADMA, Apelin, thyroid dysfunction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç. Tiroid disfonksiyonu olan hastalarda, serum NO, ADMA ve Apelin düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot. Bu çalışma, 150 tiroid hastası ve 50 sağlıklı birey üzerinde yürütüldü. Çalışma kapsamına alınan bireyler; kontrol (n=50), hipertiroidi (n=75) ve hipotiroidi (n=75) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Serum TSH, FT3, FT4 düzeyleri kemilüminasans yöntemiyle, NO düzeyi spektrofotometrik yöntemle, ADMA düzeyleri ELISA yöntemiyle, Apelin düzeyleri EIA yöntemiyle, serum glikoz, kreatin, trigliserid, kolesterol, BUN, HDL kolesterol, LDL kolesterol düzeyleri ise spektrofotometrik yöntem kullanılarak ölçüldü. Bulgular. Hipotiroidi grubuna ait NO düzeyi, hipertiroidi grubuna göre daha yüksekti ve farklılık istatistiksel olarak önemliydi. Serum ADMA düzeyi; hipertiroidi grubunda diğer iki gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti ve farklılık istatistiksel olarak oldukça anlamlıydı. Hipertiroidi grubunda ortalama Apelin düzeyinin, diğer iki grubun Apelin değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sonuç. Hipertiroidi hastalarında, diğer gruplara göre ADMA ve Apelin düzeyleri daha yüksek, NO düzeyi ise daha düşük tespit edilmiştir. Fakat; Hipotiroidi hastalarında NO düzeyinin diğer iki gruptan yüksek olduğu belirlenmiştir. Özellikle kardiyovasküler sistem yönünden koruyucu ve terapotik bir ajan olabileceği vurgulanan Apelinin, hipertiroidi hastalarında NO'dan bağımsız olarak ve ADMA'nın olası olumsuz etkilerinden kardiyovasküler sistemi korumak amacıyla seviyesi yükselmiş olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim. It was aimed to investigate serum NO, ADMA and Apelin levels in patients with thyroid dysfunction. Materials and Methods. This study was conducted with 150 thyroid patients and 50 healthy subjects. Study subjects were divided into three groups; control (n=50), hyperthyroid (n=75) and hypothyroid (n=75). Serum TSH, FT3, FT4 levels were measured by chemiluminescence method NO level were measured by spectrophotometric method, ADMA levels were measured by ELISA, Apelin levels were measured by EIA whereas serum glucose, creatinine, triglycerides, cholesterol, BUN, HDL cholesterol, LDL cholesterol levels were measured by spectrophotometric method. Results. Serum NO levels were higher in hypothyroid group than in hyperthyroid group, and the difference was statistically significant. Serum ADMA levels of the hyperthyroid group were significantly higher than the other two groups and the difference was statistically significant. The mean level of serum Apelin was statistically significantly higher in the hyperthyroid group than the other two groups. Conclusion. In patients with hyperthyroidism, ADMA and Apelin levels were higher, while NO level was lower. However, NO level was higher in patients with hypothyroidims than the other two groups. Apelin, which has been emphasized as a preventive and therapeutic agent particularly for the cardiovascular system, might have increased in hyperthyroid patients, regardless of NO, to protect cardiovascular system from possible adverse effects of ADMA.