Kronik obstrüktif akciğer hastalığında meteorolojik parametrelerin akut alevlenme sıklığı üzerine etkisi
The effect of meteorological parameters on chronic obstructive pulmonary disease exacerbation frequency
- Tez No: 342037
- Danışmanlar: PROF. DR. N. ARZU MİRİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Meteorolojik Parametreler, Alevlenme, Çanakkale, COPD, Meteorological parameters, Exacerbations, Canakkale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığında (KOAH) alevlenmeler, hem hastalığın prognozu üzerinde olumsuz rol oynar hem de mortalite ve morbidite üzerinde büyük oranda belirleyicidir. Alevlenmeler sonucu hastalığın ilerlemesi hızlanmakta ve hastaneye yatırılarak tedavi görme gereksinimindeki artışa paralel olarak ciddi olgularda mortalite yükselmektedir. KOAH alevlenmelerinde etiyolojik faktörler arasında meteorolojik parametreler henüz yer almamaktadır. Literatürde bu konuda yapılan az sayıdaki çalışmada ise alevlenmeler ile meteorolojik parametreler arasında ilişki olduğunu gösterir bulgular mevcuttur. Biz de çalışmamızda KOAH alevlenmeleri üzerinde meteorolojik parametrelerin doğrudan ya da dolaylı olarak etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç-Yöntem: 1 Ocak 2010 - 31 Aralık 2011 tarihleri arasında, Çanakkale ilinde KOAH raporu düzenlenmiş tüm hastalara ulaşmayı hedefledik. Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile bu tarihler arasında KOAH raporu düzenlenen hastaların bilgilerini temin ettik. Türkiye?nin her yerindeki sağlıkla ilgili başvuralarına ait verileri inceledik. Takip ve tedavileri Çanakkale il merkezinde yürütülen hastaları tespit ettik. KOAH raporu olan hastaların ICD-10 kodlama sistemine göre KOAH Alevlenme tanısı ile yaptıkları başvurular, antibiyotik ve/veya steroid kullanımı gerektiren başvurular ve klinik epikrizlerinde alevlenme kliniği tariflenen başvurular alevlenme kabul edildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü aracılığı ile 2010 ve 2011 yıllarında Çanakkale ilinde ısı, nem, yağış, bulutluluk, hava basıncı, güneşlenme süresi, global radyasyon, buharlaşma, rüzg?r hızı ve yönüne ait 2 yıllık saatlik ve günlük veriler temin edilerek incelendi. Bulgular: KOAH raporu alan 2564 hasta incelendi. Tedavi ve takipleri Çanakkale il merkezinde yürütülen 1235 hasta tespit edildi. Rapor tarihlerine göre sıralanarak ve 3 basamak atlanarak (1-4-7?) 411 hastadan oluşan rastgele örneklem grubu oluşturuldu. Çalısmada 328 (%79,8) erkek ve 83 (%20,2) kadından oluştu. Yaş ortalaması tüm hastalarda 65,1±11,2, erkeklerde 64,5±10,9 ve kadınlarda 65,5±12,4 yıl idi. KOAH raporlarının 354?ü (%86,1) Göğüs Hastalıkları, 44?ü (% 10,7) Göğüs Cerrahisi, 13?ü (%3,2) İç Hastalıkları polikliniğinde düzenlenmişti. 2010 ve 2011 yıllarında sırası ile hasta başına ortalama 1,35±1,595 ve 1,36± 1,575 alevlenme gerçekleşti. 2010 yılında 138 (%33,6), 2011 yılında 136 (%33,1) ve 2 yıllık sürede 47 (%11) hasta hiç alevlenme geçirmedi. Çalışma süresince 200 (%48) hasta 1-2 alevlenme geçirdi, 164 (%41) hasta 3 ve üzeri alevlenme geçirdi. Hastaların 2/3?ü her yıl en az bir alevlenme geçirdi. Sonuç: Çanakkale ilinde kuzeydoğu (poyraz) 730 günde 352 (%48,2) gün ile hakim rüzg?r yönü olarak tespit edilmiştir. Güneybatı (lodos) yönüyle diğer yönler alevlenme sıklığı açısından kıyaslandığında aralarında istatiksel olarak anlamlı (p=0,048) ilişki tespit edildi. Güneybatı rüzg?rlarının diğer yönlere göre ortalama hızlarının daha yüksek olduğu tespit edildi ancak rüzg?r hızı ile alevlenme sıklığı arasında anlamlı ilişki tespit edilemedi. Alevlenme sıklıklarının meteorolojik parametreler ile aylık ve günlük bazda korelasyonu araştırıldı. Alevlenmeler ile ortalama sıcaklık, açık yüzey buharlaşması, nem yüzdesi, güneşlenme süresi, global radyasyon, bulutluluk, toplam yağış, deniz yüzeyine indirgenmiş basınç ve buhar basıncı arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Alevlenmeler ile rüzg?r hızı arasında anlamlı ilişki tespit edilemedi.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) exacerbations, and plays a negative role on the prognosis of the disease as well as a large extent on the determinants of mortality and morbidity. Result of accelerated progression of the disease exacerbations and hospital mortality in patients hospitalized in serious increases in parallel with an increase in visual requirement. Meteorological parameters are not yet possible etiologic factors in exacerbations of COPD. The small number of studies in the literature on this subject indicates that there is evidence the relationship between exacerbations and meteorological parameters. In our study on COPD exacerbations, either directly or indirectly, to investigate the effect of meteorological parameters. Materials and Methods: 1 January 2010 - 31 December 2011, between the province of Çanakkale aimed to reach all patients with COPD report issued. Through the provincial Health Department and the Social Security Administration of this book have provided details of patients with COPD are issued. Examined data on health-related applications all over Turkey. Conducted follow-up and treatment of patients found that provincial capital. Report of patients with COPD exacerbation of COPD diagnosed according to ICD-10 coding system, their application, antibiotics, and / or applications that require the use of steroids and applications described in a clinical exacerbation of clinical exacerbations were considered. Through the General Directorate of Meteorology in 2010 and 2011 in Çanakkale temperature, humidity, precipitation, cloudiness, air pressure, sunshine duration, global radiation, evaporation, wind speed and direction hourly and daily data obtained and analyzed by two years. Results: The 2564 report of COPD patients were evaluated. Treatment and follow-up carried out in the center of the city of Çanakkale 1235 patients were identified. Ranked according to the report date and the third step is skipped (1-4-7 ...) a random sample of 411 patients was created. During the study, 328 (79.8%) men and 83 (20.2%) occurred in women. Mean age 65.1 ± 11.2, 65.5 ± 12.4 years for men and women was 64.5 ± 10.9. 354 reports of COPD (86.1%) of Chest Diseases, 44 (10.7%), Thoracic Surgery, 13 (3.2%) Internal Medicine Clinic held. In 2010 and 2011, respectively, per patient was 1.35 ± 1.595 and 1.36 ± 1.575 exacerbations. In 2010, 138 (33.6%) in 2011, 136 (33.1%) and the two-year period 47 (11%) patients spent with no exacerbations. During the study, 200 (48%) patients had an exacerbation 1-2, 164 (41%) patients had three or more exacerbations. Patients 2/3 percent spent every year at least one exacerbation. Conclusion: Northeastern province of Canakkale (northeastern) 352/730 per day (48.2%) were identified as the direction of the prevailing wind with the day. Southwestern (Westwind) in terms of the frequency of exacerbations compared to other aspects of aspects, including a statistically significant (p = 0.048) relationship was found. Southwest winds higher rates were found to be on average compared to other directions, but did not find a significant relationship between wind speed and frequency of exacerbations. Correlation with meteorological parameters and frequency of exacerbations was invastigated on a daily and monthly basis. Between the exacerbations and the average temperature, light surface evaporation, moisture percentage, sunshine duration, global radiation, cloudiness, total rainfall, sea surface reduced pressure and the vapor pressure was found a significant relationship. Exacerbations and significant relationship between wind speed could not be determined.