Paket tur Sözleşmesinde tüketicinin korunması
Consumer protection in package travel contracts
- Tez No: 342114
- Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ İLKAY ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Paket tur sözleşmesi, seyahat, tüketicinin korunması, tüketici hukuku, Avrupa Birliği Hukuku, tüketici, seyahat acentesi, aracı, belirli hizmet sağlayıcısı, broşür, tüketicinin aydınlatılması, fiyat değişikliği, program değişikliği, tüketiciye destek sağlama, ikame edim, seyahat acentesinin sorumluluğu, aracının sorumluluğu, sorumsuzluk kayıtları, tatilden beklenen fayda, çifte rezervasyon, package travel contracts, travel agency, travel law, consumer law, consumer protection, Europen Union Law, consumer, agent, transfer of contract, brochures, consumer support, information duties, alternative prestations, price change, liability in package travel contracts, non-liability clauses, overbooking
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu çalışmanın amacı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 6/C ve bu hükme dayanan Paket Tur Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik?te yer alan tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin incelenmesidir. Paket tur sözleşmelerinin birden fazla hizmet edimi barındırması ve tüketicinin birden fazla hizmet sağlayıcısı ile karşı karşıya kalması bu alanda tüketicinin özel olarak korunmasını gerektirmiştir. Bu tez çalışmasında öncelikle bu düzenlemelerin uygulama alanında kalan paket tur sözleşmelerinin unsurları, hukuki niteliği ve tarafları ortaya konarak konuya ilişkin genel bir çerçeve çizilmiştir. Sonrasında bu çerçeve içinde kalan paket tur sözleşmelerinde tüketicinin korunması sözleşmenin kurulmasından önce, ifaya başlanmadan önce ve ifaya başlandıktan sonra olmak üzere kronolojik bir sistematik içerisinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyse the means of protection in package travel contracts enacted in Turkish Consumer Protection Act art. 6/C and the ensuant regulatory act. The fact that these contracts contain multiple services and multiple service providers, give them a certain particularity and create a need for special consumer protection. Initially, in order to define the scope of application of the mentioned regulations, the elements and legal character of these contracts and the parties thereof were put forth in this study. Secondly the means of consumer protection in package travel contracts were studied in a chronological order.