Televizyon dramalarında annelik temsilinin izleyici tarafından alımlanması: Adını Feriha Koydum
Perception of representation of motherhood in television dramas : Adini Feriha Koydum
  1. Tez No: 342121
  2. Yazar: ESMA DEMİRER SANCAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, cinsiyet rolleri, toplumsal cinsiyet, kadın, anne, annelik, feminizm, temsil, alımlama, televizyon, drama, seriyal, izleyici, Sex, sexroles, gender, woman, mother, motherhood, feminism, representation, reception, television, dram, serial, audience
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Toplumsal ve kültürel bir kitle iletişim aracı olan televizyon farklı medya üretimleri vasıtasıyla farklı kültürel kodlar inşa ederek toplumların değişimini ve gelişimini etkiler. Seriyaller, yaratılan karakterler ve işlenen olaylarla izleyicinin özdeşlik kurmasını sağlayan ve izleyiciyi farklı özellikleriyle kendine bağlayan etkili medya üretimlerinden biridir. Seriyallerdeki farklı kadın modelleri ve değişen kadın imgesi toplumun kadını, kadınla ilgili kavramları ve anneliği alımlamalarında değişimler yaratmaktadır. Çalışmamızda toplumsal cinsiyet kavramı, kadının annelik rolü ve toplumsal olarak anneliğin yeri ele anılıp, anneliğin tarihsel süreçteki gelişimi ve değişimi incelenmiş, annelik kavramı feminizm kuramı ile ilişkilendirilerek feminist teorinin tarihsel gelişimi ve çeşitleri araştırılmış, televizyonun izleyici alımlamasındaki rolü ve televizyonda kadının temsili farklı program tipleriyle açıklanmıştır. Çizilen kuramsal çerçevede izleyicilerin annelik kavramına bakışı üzerine çalışılarak, ?Adını Feriha Koydum? adlı seriyaldeki olumlanan ve olumlanmayan anne modelleri incelenmiş, annelikle ilgili farklı kavramlar açıklanmaya çalışılmıştır. Böylece bu seriyalde ve buna bağlantılı olarak televizyon seriyallerindeki annelik kavramının ve anne modellerinin izleyici tarafından alımlanmasında oluşan değişimler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Television, as a social and cultural mass media, influences on the change and development of society, through establishing different cultural codes via different media productions. Serials which provides of establishing an identity with created characters and events and connects its audience with its different qualities, is one of the most effective media productions. Different female models and changing female figure in the serials create a different perception about the concept of woman and maternity. In our study, it is approached to the woman and the role of maternity socially, is examined the historical changing and development of maternity and is analyzed feminist theories? development and diversities in accordance with the concept of maternity and feminism, and is explained the role of television about its audience?s perception and the representative of woman on television with different program types. While studying on the view of audience about the concept of maternity in theoretical framework, affirmed or non-affirmed maternity models in a serial called ?Adını Feriha Koydum? is analyzed and is tried to explain different concepts related with maternity. Therefore, changes in the perception of the concept of maternity and mother models in the television serials by the audience with this serial.